Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/eetbaar_zevenblad_recept

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Hartige taart met zevenblad

Van de nood een deugd maken…

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een geduchte woekeraar. De plant staat bij de meeste tuinliefhebbers dan ook in de top 3 van de meest vervelende onkruiden. Eens het gevreesde plantje met zijn ondergrondse uitlopers zich in de tuin weet te huisvesten, dan raak je er niet zo eenvoudig vanaf. Bij het wieden dien je alle wortels mee te verwijderen, want elk stukje wortel dat in de bodem blijft steken groeit terug uit tot een nieuwe plant.


Zevenblad is voor de tuinliefhebber het meest irriterende onkruid

Voor de tuiniers die dit onkruid spreekwoordelijk gezien rauw lusten is er een oplossing.
Zevenblad kan immers zonder problemen gegeten worden. Vroeger was zevenblad zelfs een bekende en belangrijke groente die heel wat vitamines bevat. Zo zitten in de bladeren grote hoeveelheden vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium.
Zowel de jonge als de oudere bladeren van zevenblad kun je dan ook in de keuken gebruiken in allerlei gerechten waar je ook spinazie voor gebruikt. In soep, salade en stoofschotels maar ook in een hartige taart is zevenblad een gezond bestanddeel.

 

Hartige taart met zevenblad

Ingrediënten:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • ongeveer 2 handen zevenblad

Bereiding:

De stengels van het zevenblad worden niet gebruikt. Was en snij de bladeren van het zevenblad. Meng dit met de eieren en de kaas. Doe de plakken bladerdeeg in een lage pizza- of ovenschaal. Zorg dat de plakken elkaar raken of overlappen en verdeel het mengsel over de bladerdeegbodem. Dan ongeveer 35 of 40 minuten in de oven. Warm of lauw opdienen.

Geniet van de taart en denk er ondertussen aan dat door de bladeren telkens tot de grond af te trekken het wortelgestel langzaam aan uitgeput geraakt.

Wist je dat er ook een bontbladige zevenblad bestaat?

Een bonte variëteit van het gekende woekerende onkruid. zie: Aegopodium podagraria 'Variegatum'
Deze soort groeit minder sterk dan het gewone zevenblad. Groeit goed in de schaduw met een onregelmatig wit gerand blad.

#2611

Auteur: Ingrid Zuiderduijn