Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_wespensteek_behandelen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Een wespensteek behandelen en voorkomen

Dat wespen irritante insecten zijn en dat we er beter niet naar slaan wanneer we gezellig buiten zitten te eten, daar zijn we het er over eens. Maar wat weet je nog allemaal over de wespen en een wespensteek?

Wespen en ook bijen, zullen pas gaan steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Wanneer er dus een wesp even komt snuffelen aan jou , mag je vooral niet paniekerig reageren en allerhande vreemde dancemoves doen. De wesp kan zich hierdoor aangevallen voelen en zich verdedigen.

angel van wespDe wespen worden aangetrokken door sterk geurende parfums, kledij met felle kleuren, zoet voedsel, afvalcontainers, …
Probeer dus deze zaken te vermijden wanneer je wespenvrij in de tuin wilt zitten. Word je toch gestoken, dan zijn er 3 soorten – pijnlijke -  lichamelijke reacties op een wespensteek:

Een lokale reactie door een wespensteek

Deze reacties beperken zich meestal tot een plaatselijke pijn , roodheid (soms is de plaats van de steek eerst wit) en zwelling of verharding van de huid. Vaak gaat een wespensteek ook gepaard met hevige jeuk. Op armen en benen valt zo’n wespensteek meestal wel mee. Wanneer de wesp in het aangezicht (oren, oogleden, lippen, hals, …) heeft gestoken kan de zwelling erg groot zijn. Bij een wespensteek in of op de keel kan de zwelling ervoor zorgen dat de luchtpijp wordt gekneld en er verstikkingsgevaar is. Raadpleeg in dat geval direct een dokter.

Een giftige of toxische reactie door een wespensteek

Meestal is de reactie een lokale reactie, maar bij meerdere steken kan het gif ervoor zorgen dat het lichaam anders gaat reageren. Bij iedere wespensteek wordt er een kleine hoeveelheid gifstof in het lichaam gespoten. Bij meerdere steken komt er een groter aantal gifstoffen in het lichaam en kunnen symptomen van lage bloeddruk, vermoeidheid, hoofdpijn, braakneigingen en zelfs bewusteloosheid voorkomen.
Wespensteken kunnen voor de mens ook dodelijk zijn wanneer er voldoende gif vrijkomt. Naar schattig 50 tot 100 wespensteken leveren de voldoende toxische stof voor een dodelijke afloop.

Een allergische reactie kan ook optreden bij een wespensteek

Ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking kan gevoelig reageren op een wespen- of bijensteek. In een zeldzaam geval is de allergische reactie zo groot dat de persoon in shock gaat of astma-aanvallen krijgt. Hoe vaker je wordt gestoken, en hoe sneller deze steken op elkaar volgen, des te groter je een allergie kweekt voor deze steken. Meestal is die allergie voor de rest van het leven.

Bij een allergische reactie op een wespensteek zal het lichaam in de eerstkomende uren feller gaan reageren. Meestal is de zwelling veel groter dan een gewone reactie. De gradaties van de allergie kunnen opgedeeld worden in 4 verschillende stappen. De eerste graad wordt gekenmerkt door jeuk. Bij een volgende stap komen er reacties zoals misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, …
Zodra er kortademigheid optreedt, heesheid of problemen met praten en slikken, bevindt de allergische reactie op niveau 3. Bij een laatste stap wordt een blauwe verkleuringen op de huid waargenomen als gevolg van een te lage zuurstofopname, een zeer lage bloeddruk, flauwvallen, bewustzijnsverlies en incontinentie waargenomen.

wespen op fruitWat te doen bij een wespensteek?

Indien de angel nog in de huid zit dan moet die verwijderd worden. Neem nooit de angel vast om die eruit te trekken. Door te knijpen in de angel knijp je het gifzakje leeg waardoor er ook nog meer toxische stoffen in het lichaam komen. Probeer met een mes, nagel of ruw papier over de huid te schrapen, maar zeker niet te knijpen.

Eenmaal de angel verwijderd kan de plaats van de steek met water en zeep gereinigd worden. Ontsmetting gebeurt pas daarna.
Met een coldpack kan de zwelling verminderd worden. Doe dit zo snel mogelijk na de steek.
Probeer er uiteraard niet aan te krabben, want dit vergroot de zwelling.

Indien de pijn te erg wordt mag een pijnstiller genomen worden of een pijnstillende zalf gesmeerd op de plaats van de steek.
Indien er een steek in de mond of keelholte is of een allergische reactie optreedt, moet je zo snel mogelijk verdere medische hulp zoeken

#4854

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies