Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_tuinreis_naar_londen-1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 20 september 2021

Tuinreis naar Londen (deel 1)

Wat de Engelsen gedurende eeuwen presteerden op het vlak van tuinaanleg, was voor ons in de Lage Landen heel vaak een voorbeeld en een bron van inspiratie. De passionele liefde voor een mooie, met groen aangeklede woonomgeving en de zorg voor hun schilderachtige landschappen, lijkt de meeste Engelsen wel aangeboren.

We ondernamen reeds heel wat tuinreizen naar alle hoekjes van Het Verenigd Koninkrijk en iedere reis werd weer genieten. Het absolute hoogfeest van de Britse tuincultuur is ongetwijfeld de Chelsea Flowershow. De begeestering door de dagelijkse beeldverslagen van dit jaarlijkse evenement op de BBC, bracht ons reeds twee keer naar London om dit zelf en van dichtbij te kunnen meemaken.

Van die gelegenheid hebben we dan ook nog eens gebruik gemaakt om op zoek te gaan naar wat die stad verder zoal te bieden heeft aan groen erfgoed, parken en tuinen, en naar eventuele vernieuwende ideeën en projecten.

Rond Kensinton Highstreet

Het metrostation High Street Kensington is het dichtste station voor Holland Park, de Kensington Palace gardens en de Kensington Roofgardens.

Holland Park (22 ha)

Neem je een van de tegenoverliggende straten van het station tot aan Hollandstreet en volg je deze straat naar links dan kom je aan een van de ingangen van Holland Park. Passeer eerst aan het open luchttheater waar in de zomer regelmatig optredens gegeven worden en kom dan weer in het centrum van het park. Daar liggen, midden in het bos- en struweelrijke park en ver van de stadsdrukte, twee mooie tuinen verborgen. Een ongetwijfeld arbeidsintensieve formele tuin met buxushaagjes en perkplanten en ook een echte Japanse tuin.

Ik bezocht de tuinen op maandagmorgen en er waren nauwelijks bezoekers. Noch de moeder met een baby, een paar oudjes op een bank of de twee mannen die langzaam hun tai-chi oefeningen deden verstoorden de stilte in de ommuurde formele tuin. De rusteloze grootstad lijkt hier wel heel ver weg.

  De formele tuingedeelten in Holland Park in april. De lentebloeiers houden zich klaar om straks weer alles te geven 

Het is even zoeken naar een doorgang er naartoe maar al gauw volgt het klapstuk: De Kyotogarden.

Deze tuin werd in 1992 door een team Japanse tuinlieden aangelegd en was een geschenk aan de wijk Chelsea van de Kamer van Koophandel en Industrie van de stad Kyoto.

De toen aangeplante traditionele esdoorns, kerselaars en rhododendrons zijn nu al stevige exemplaren en stelen vooral de show in de lente en de herfst . Verder heeft men alle elementen van een klassieke Japanse tuin erin verwerkt: grote zwerfstenen, een vijver met goudkarpers, een ruisende waterval, natuurstenen lantaarns en een brug over de vijver die ons van meer nabij kennis laat maken met de waterhoentjes en de nieuwsgierige (of hongerige?) vissen.

Het zachte geruis van de waterval is zowat het luidste geluid in dit deel van de tuin

 

 

Het is steeds goed van dat verkruimelde koekje dat toch niet meer gegeten wordt, of de korstjes van het ontbijt mee te nemen naar de parken in London. Je kunt dan rekenen op de belangstelling van allerlei soorten bijna handtamme beestjes

De Kensington Roofgardens (0,6 ha)

De opdrachtgever en de ontwerper van deze daktuin,Trevor Bowen en Ralph Hancock waren hun tijd ongetwijfeld ver vooruit want deze tuin, gelegen 34 m hoog op een vroeger warenhuis, dateert al van 1938.

Heel lange tijd bleef het gebouw een warenhuis met op de bovenverdieping een exclusieve privéclub waarover ik dit leuke verhaal vond.

Het was in 1981 dat een wat al te sportief geklede jonge man zich hier aanbood en vlakaf de toegang geweigerd werd, wegens zijn kledij. Hij liet zich daardoor echter helemaal niet afschrikken, zocht de eigenaar op en… kocht de club gewoon, probleem opgelost. Deze man was Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group en een van de rijkste mensen van Groot-Brittannië.

Wandel vanaf het metrostation naar rechts. Je vindt de ingang in de eerste straat rechts. Vriendelijke hostessen wijzen de lift aan.

Een deel van de toch wel aanzienlijke oppervlakte, het is nog steeds de grootste daktuin van London, wordt ingenomen door een Spaans-Moorse tuin, met alles erop en eraan.

De overduidelijk op de tuinen van het Alhambra en de Generalife van Granada geïnspireerde stijl van de gebouwtjes met elegante bogen op getorste slanke zuiltjes, kleurige zitkussens, palmbomen en een kanaaltje met klaterende fonteintjes roepen helemaal die sfeer op.

 

Een ander groot deel werd ingericht als een bostuin met als hoogstandje een stromend beekje met Carolina- en mandarijneendjes, goudvissen en een viertal Flamingo’s die pootje badend onze stiekem meegebrachte brokjes eruit opvissen. Deze tuinen werden in de loop van de jaren natuurlijk wel al gerenoveerd maar steeds met behoud van het oorspronkelijke ontwerp. Zeven van de originele bomen bestaan zelfs nog steeds.

Tussen deze twee tuinen ligt de zgn. Tudortuin die bestaat uit een groot terras met bloemperken, verdeeld in meer intieme patio’s door opeenvolgende muurtjes met natuurstenen bogen waartegen Wisteria’s en klimrozen geleid werden.

De tuin is gratis toegankelijk maar dit, enkel op de dagen dat er geen feesten of recepties aan gang zijn in de privéclub of het restaurant dat zich nog een verdieping hoger bevindt. Voor een bezoek raadpleegt men best eerst de website of neemt men telefonisch contact. 

  De Tudortuin wachtend op de zomerse tuinmeubels en de bloei van de speciaal daarvoor gekozen geurplanten

 

 
Een waterpartij en weelderige beplanting in de bostuin

De Kensington Palace Gardens (111 ha)

Nauwelijks een kilometer verder langs de Kensington Highstreet ligt dit park. Het vormt een grote groene ruimte samen met het alom bekende Hyde Park. Dit zijn twee zeer mooie parken met vijvers, ligweiden, schaduwrijke dreven, kinderspeeltuinen, tal van monumenten, zelfs triomfbogen … maar er zijn nog wel meer interessante plaatsen voor tuin- en plantenliefhebbers. Een paar honderd meter van de weg af, ter hoogte van de Round Pond en het standbeeld van koningin Victoria, tegenaan het Kensington Palace, de woonplaats van o.a. william en Kate, ligt de Kleurrijke formele Sunken Garden, aangelegd in 1908.

Een rechthoekige waterlelievijver met fonteinen wordt er strak afgelijnd met een breed geplaveid pad en bloembedden rondom. Opdat de tuin er steeds op zijn best zou uitzien worden de vroeg bloeiende perkplanten (Erysum, tulpen …) in de zomer vervangen door felgekleurde zomerbloeiers.

Een mengeling van opeenvolgend bloeiende vaste planten vormt een border tegen de muurtjes die dienen als grondkering voor het hoogste pad, ook wel de ‘Nannywalk’ genoemd. Dit pad wordt weer rondom overschaduwd door een berceau met een dichte takkenstructuur van geknotte linden, soms onderbroken met een doorkijk op de vijver.

Op die plaatsen staan ook de zitbanken en heeft men het mooiste zicht op die vijver. Hier kwamen de kindermeisjes op het paleis bij voorkeur wandelen.

  Door het grote plantenassortiment is er altijd wel kleur in de Sunken Garden, van in maart tot november.

  In juni wordt iedere doorkijkboog in de berceau nog eens mooi ingekaderd met de bloemen een Rosa Veilchenblau

Voor wie nog tijd en energie over heeft, de scherpe punt die men tussen de bomen net nog kan zien, is de spits van het Albertmemorial, een monument dat koningin Victoria liet oprichten als eerbetoon aan haar man na zijn vroegtijdige dood. Een heel mooi monument dat die extra wandeling zeker waard is.

Bekijk tuinreis deel 2
Bekijk tuinreis deel 3
Bekijk tuinreis deel 4
Bekijk tuinreis deel 5

#5273

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster