Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_steur_als_vijvervis


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 25 mei 2022

Een steur als vijvervis?

Steeds vaker zie je steuren te koop in allerhande tuin- en vijvercentra. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gezakt waardoor ze voor iedere vijverliefhebber toegankelijker zijn geworden.
Jammer genoeg worden steuren vaak in een opwelling gekocht zoals zo veel huisdieren, zonder na te denken over de levenskwaliteit van deze beestjes.

Steuren zijn een van de oudste vissen. Anders dan de gewone beenvisfamilies hebben ze een kraakbeenachtig skelet met een ongelijke staartvin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steuren vaak aanzien worden als haaien bij kinderen. Deze twee zijn echter geen familie van elkaar.

Op dit moment zijn er meer dan 20 verschillende soorten steuren gekend, echter deze zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden. Enkel op het zicht zijn er maar een paar verschillende soorten merkbaar. De verschillende soorten worden opgedeeld op basis van hun verschillend DNA.

kaviaar steurSteuren worden naast siervis ook gekweekt voor kaviaar. Een steur heeft gemiddeld genomen een 7-tal jaar nodig om eieren te produceren.
Via echo’s wordt de eiproductie gevolgd en zodra de eieren rijp zijn wordt de steur gedood en de eieren uit de steur gesneden. 1 steur kan op die manier ongeveer 2500 euro aan kaviaar opleveren.

De mannetjes worden verder gehouden om te verkopen als siervis. Omdat er dus bijna nooit vrouwtjes verkocht worden in vijvercentra weten we ook direct waarom steuren in de vijver nooit paren. Bovendien hebben steuren van nature uit ook een natuurlijke trek. En als er dan al vrouwtjes in een vijver zitten kunnen ze ook hun mature lengte meestal niet bereiken waardoor ze niet geslachtsrijp worden.

Steuren zijn niet zo’n gemakkelijke vijvervissen als goudvissen of andere siervissen. Een steur wordt ook vrij groot en in optimale omstandigheden ook 100 jaar.
Daarom wordt het ook niet aangeraden om als beginnend vijverliefhebber een steur aan te kopen.

Mogelijke problemen bij steuren in de vijver:

 • Kleine steuren hebben vrijwel geen mogelijkheid om voedselreserves op te slaan. Ze moeten dus meerdere keren per dag gevoederd worden. Grotere exemplaren hebben nog steeds nood aan dagelijkse voedselrondes met speciaal steurvoeder. Zelfs in de winter (wanneer andere siervissen niet meer mogen eten) moet ze nog steeds gevoederd worden.
 • Steurvoeder verschilt met het voer van andere siervissen. Een goed voeder bevat veel eiwitten en heeft ook een hoog vetgehalte. Bovendien moet steurvoeder steeds op de bodem aangeboden worden want deze vissen krijgen problemen wanneer ze lucht naar binnen happen tijdens het eten.
  De samenstelling van het steurvoer is niet geschikt voor andere siervissen die geen nood hebben aan zo’n vet- en eiwitrijk voedsel.
 • Steuren kunnen ook niet achteruit zwemmen. In vijvers met een dichte beplanting zwemmen steuren zich vast waardoor ze uiteindelijk “verdrinken”.
  Ook bodemsubstraat is uit den boze, want deze steentjes komen samen met het voedsel in de maag, maar kunnen moeilijk terug afgescheiden worden.
 • Steuren zijn ook gevoeliger aan veranderingen in waterkwaliteit en zware metalen. Bovendien zijn ze ook niet opgewassen tegen veel medicinale middelen die – bij zieke siervissen - in de vijver worden toegediend.
 • Steuren zijn ook vrij sterke groeiers. Na een aantal jaar kan een steur een lengte van meer dan 70 cm bereiken. Hou er rekening mee dat de lengte van de vijver minstens 6 keer de lengte van de steur zelf moet zijn. Zo moet een steurvijver al snel enkele meters lang zijn, dus niet meer geschikt in een kleine tuinvijver.

Populaire soorten steuren in de vijver:

 • Diamantsteur / Acipenser Gueldenstaedti:
  Deze steur is de meest voorkomende en heeft bleke tot witte punten op vinnen en rugstekels of beenplaten.
  Maar let opbij de aankoop hiervan dat er vaak een goedkopere kruising tussen diamantsteur en sterlet wordt verkocht als zuivere diamantsteur.
  Een echte diamantsteur is te herkennen aan de ronde snuit. Een spitse snuit kan wijzen op een kruising.
 • Zebrasteur / cipenser guldenstaedti:
  Deze lijkt sterk op de diamantsteur maar heeft een veel groter contrast tussen het wit en het zwart. De witte delen zijn ook groter dan bij de diamantsteur en de kop en vinnen zijn bleker.
 • Stersteur of Spitssnuit  / Acipenser Stellatus:
  Een slanke steur met een mooie tekening van 5 strepen beenplaten.
 • Sterlet / Acipenser ruthenusSterlet / Acipenser ruthenus:
  Een sterlet lijkt op de diamantsteur maar heeft een meer spitsere kop zoals de stersteur. Deze soort wordt vaak verward met de diamantsteur.
 • Albinosteur / Acipenser ruthenus albino:
  Dit zijn de wit-gele sterletten. Meestal ogen deze in de vijver beter, omdat de andere donkere steursoorten weinig opvallen tegen de donkere zijkanten of bodem van de vijver.
 • Siberische steur / Acipenser Baerii:
  Dit is een van de groter wordende soorten. Er zijn exemplaren bekend van zelfs meer dan 200 kg. De siberische steur heeft weinig tekening en zijn kleur is steeds effen.
 • Lepelsteur / Polyodon spathula:
  Deze steur dankt zijn naam aan de grote bek en langgerekte snuit. De helft van de lengte van de steur is zijn lepelachtige snuit. Deze steur is echter niet weggelegd voor de meeste vijverhouders. Een dagelijkse porie watervlooien is nodig om deze steur te kunnen voederen. Deze soort is dus voorbehouden aan de eerder professionele kweker of serieuze steurliefhebber.
#4794Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon