Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_regen-_en_hittebestendige_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Maak jouw tuin regen- en hittebestendig

Klimaatbestendige tuin creëren

De laatste jaren veroorzaakt de klimaatopwarming ten gevolge van menselijke activiteiten heel wat problemen. Een toename van verhoogde temperaturen leidt tot een globale verandering in weersomstandigheden. Deze worden steeds extremer waarbij periodes van hevige onweersbuien worden afgewisseld door periodes van droogte en hitte. Daarbij komt nog een stijging van de jaarlijkse neerslag waardoor straten en tuinen komen blank te staan door het teveel aan regenwater. Maar wat kan jij nu doen om jouw tuin hiertegen te beschermen? 

Tips en tricks

 • Gebruik minder tegels en kies voor waterdoorlatende bodembedekkers zoals beplanting, gazon en grind. Tegels houden regenwater tegen en voeren het rechtstreeks naar de riolering. Door te kiezen voor minder tegels vermindert de druk op de riolen en stroomt het water in de grond. Tracht niet meer dan 50% van je tuin te verharden. Hoe minder betegeling hoe beter!
 • Zorg voor een goed gedraineerde ondergrond. Een gezonde bodem heeft een luchtige structuur en houdt het water beter vast. Gebruik hiervoor een bodemverbeteraar zoals compost. Deze zorgen tevens voor een goede basis voor je planten die vervolgens de grond bedekken en op warme dagen de grond minder snel laat uitdrogen.
 • Koppel de regenpijp aan een regenton of ondergronds waterreservoir en hergebruik het water tijdens periodes van droogte.
 • Plaats een afwateringsgoot in je terras en voer het water naar een gewenste plek in je tuin. Vandaar kan het water in de grond zakken.
 • Leg een grindkoffer aan. Dit is een gevulde kuil met grind  waarin het water wordt opgevangen en langzaam aan in de bodem zakt. Kies grind met een minimaal formaat van 8-16mm. Voorkom dichtslibben door zand en bekleed de put met worteldoek. Plaats hem op een lager gelegen deel van de tuin en laat het water er naartoe stromen. Sluit eventueel je goot of regenpijp erop aan. Zorg bij extreme regenval dat het water weg kan naar een vijver, sloot of riool.
 • Koel je tuin af met schaduw. Door een aantal plaatsen te voorzien van schaduw, warmt je tuin minder snel op. Creëer schaduwrijke zones door het plaatsen van hoge bomen of struiken. Heb je hier geen plaats voor, kies dan voor een pergola of hang een schaduwscherm. Ook een parasol blijft het goed doen!
 • Combineer verharding met grote voegen en waterdoorlatende verharding. Kies bij het leggen van je tuinpad bijvoorbeeld voor stapstenen met grind of gazon. Zo beperk je het niet-waterdoorlaatbaar oppervlak en kan het regenwater in de grond.
 • Verwijder tegels langs de voorgevel voor beplanting en maak een groene muur met klimplanten.
 • Plant bij een droge bodem de juiste planten. Kies voor soorten die relatief goed bestand zijn tegen warme en droge periodes en maak een prairietuin of zonneborder. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld vlinderstruik, lavendel, lampepoetsergras en vingerhoedskruid.
 • Anderzijds kan je bij natte gronden beplanting kiezen die goed bestand zijn tegen natte bodems zoals hortensia, vrouwenmantel en zilverkaars.
 • Naast het aanleggen van borders kan je de overige ruimtes opvullen met een vijvergazon of een moestuintje. Zij houden geen warmte vast waardoor er op warme zonnige dagen ook minder hitte in de tuin blijft hangen.
 • Tot slot kan je bij een plat dak overwegen om een groendak te plaatsen. Groene daken nemen het regenwater op en helpen het afvoerwater naar het riool te verminderen. Daarnaast helpen ze bij het afkoelen van steden op warme dagen en bieden ze een leefomgeving aan tal van insecten en vogels.

Kies voor waterdoorlatende verharding

#5683Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon