Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_gazon_vormgeven

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Een gazon vormgeven

Een gazon vormgevenAls je een gazon met onduidelijke begrenzingen scherp afsteekt, krijgt de hele grasmat een andere aanblik. Geometrische vormen zorgen voor een strakke, moderne look, maar een simpele cirkel past binnen elke stijl. Het geeft niet als er geen hele cirkel binnen jouw gazon past. Een simpele boog met rechthoekige uitsneden is ook fraai.

Met een groter gazon kun je speelse combinaties uitproberen, zoals twee overlappende cirkels. Alles staat of valt met een scherpe graskant. Een gazonrand van kunststof is praktisch als je de randen mulcht met steentjes, maar je kunt het gazon ook afsteken, een beetje aarde weghalen en mulchen met boombast..

Benodigdheden:

 • Rolmaat
 • Bamboestokken en touw
 • Zand of een verstuiver met witte verf
 • Ronde graskantsteker
 • Scherpe schep
 • Gazonrand van kunststof
 • Fijne leisteen split, decoratief
 • grind of decoratieve bast

Stappenplan voor het vormgeven van een gazon:

stappenplan gazon vormgeven

 1. Opmeten
  Maak een schets op papier om de nieuwe vorm van je gazon te kiezen. Voor een boog meet je eerst met het meetlint een vierkant uit en teken je de hoeken af.
 2. Geef de omtrek aan
  Zet een bamboestok op de hoek van het vierkant tegenover de plek van de boog. Bind er een touw aan, trek het strak en geef de contour van de cirkel aan met zand.
 3. Steek de vorm uit
  Steek een verticale rand af langs de zandlijn met een graskantsteker of spade. Hierdoor ontstaat een strakke groef in de aarde, waar je later de gazonrand in steekt.
 4. Haal de grasmat weg
  Een pas gelegde graszode haal je zo weg, maar bij een volgroeide grasmat steek je met een scherpe schep de wortels door en haal je een dikkere zode weg.
 5. Breng de gazonrand aan
  Duw de gazonrand van kunststof in de groef. De rand hoort iets onder het oppervlak van het gemaaide gazon te liggen, zodat je er gewoon overheen kunt maaien
 6. Breng leisteen aan
  Voor een strakke rand die de kunststof gazonrand verbergt, breng je leisteen of grind aan. De mulch ligt lager dan de gazonrand, zodat je de maaimachine niet beschadigt.


#5073