Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_eetbare_tuin_op_jouw_terras_of_balkon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Een eetbare tuin op jouw terras of balkon

Een eetbare tuin kan even decoratief zijn als een bloementuin met als grote voordeel dat hij ook nog eens lekkere vruchten oplevert. Een tuin met sappig fruit, groenten en kruiden kan ook op een kleine oppervlakte zoals een terras of balkon op een eenvoudige manier worden verwezenlijkt. Het vergt minder onderhoud en tijd dan een moestuin en het kan niet dichter bij huis. Handig als je in de keuken staat en je hebt snel nog wat kruiden of krulsla nodig.

Een eetbare tuin op jouw terras of balkon

Wees bij de aanleg creatief met verschillende sierpotten, manden in wilgentenen en kweektafels. Vergeet ook niet de verticale ruimte zoveel mogelijk te benutten want op die manier kan je verrassend veel fruit en groenten gaan kweken. Hangende plantzakken, hangende moestuinzakken, kleine fruitbomen in potten, klimplantgeleiders, tomatenspiralen en kruidentrappen kunnen hierbij handig zijn.
Let er bij de keuze van de potten vooral op dat ze niet alleen mooi zijn maar vooral heel functioneel.

De potten moeten diep genoeg zijn zodat er voldoende grond in kan en ze moeten voorzien zijn van een goede afwatering. Dit voorkomt dat de plant gaat rotten door overtollig water. Wil je de potten in de winter laten buiten staan is het ook belangrijk dat ze vorstbestendig zijn. Terracotta potten zijn poreus en zullen sneller stukvriezen dan bijvoorbeeld geglazuurde potten.

balkontuinieren

Een goede voorbereiding voorkomt problemen

groenten kweken op terrasVoor je met het planten van start gaat is het goed ze één voor één uit te spoelen met een warm sopje. Dat voorkomt dat er ziektekiemen en schimmels achter blijven die jouw nieuwe planten kunnen aantasten. Poreuze potten die snel water opzuigen kan je aan de binnenkant bekleden met een folie om te voorkomen dat ze vocht uit de potgrond opnemen. Zorg zoals eerder vermeld voor een goede drainage maar eventueel ook voor een bewateringssysteem.

Na de voorbereiding kan je starten met het aanplanten. Maak een goede keuze rekening houdend met de standplaats, de bloeitijd en de oogsttijd zodat je zo lang mogelijk de vruchten kan plukken van jouw eetbare tuin. Kies de juiste potgrond en let ook op de verschillende soorten die je eventueel samen zet. Combineer planten met een weelderig blad samen met mooie bloemen, werk in lagen en let op de hoogte van de volwassen plant. Combineer planten die dezelfde eisen stellen qua zonlicht, wind en grondvochtigheid.

Werk de bovenkant van de potgrond af met een laagje mulch, boomschors of kiezelsteentjes. Dat laat de pot mooier ogen, voorkomt dat de grond snel uitdroogt, en geeft onkruid minder kans om te kiemen.

tuinieren op het balkon of terras

Planten voor de vroege lente

Het wordt buiten al weer wat warmer en er kan dus volop gezaaid worden, maar de warmte van een tuinkas of vensterbankkas geeft jouw zaailingen een voorsprong en zorgt bovendien voor sterke planten.
Wat kan je nu reeds zaaien?

Onder glas: kruiden zoals basilicum en peterselie, tuinkers, bosaardbeien, knolselder, selder, diverse slaplantjes, rode bieten, radijs, komkommer, diverse koolsoorten, tomaten,….

Buiten: bewaaruitjes, rucola, kruiden zoals bieslook, dille, kervel en marjolein, wortelen, prei, snijbiet, spinazie, en doperwten. Ook aardappelen, fruitboompjes, plantuien, knoflook en rabarber kunnen nu geplant worden.

#5059

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies