Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ecomaand03

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Ecomaand - kiezen voor de juiste meststof


Copyright Laurence Machiels

Schoner grondwater? Kies de juiste meststoffen.
Je rozen, je gazon, je moestuin... met wat extra voeding groeit alles net dat tikje beter. Een goede bemesting zorgt bovendien voor een gezonde bodem en maakt dat je planten minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Maar welke meststof kies je? En wat is het best voor ons milieu?


Copyright Laurence Machiels

Graag organisch

Organische meststoffen, die van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn, brengen niet alleen voedingsstoffen aan maar verbeteren ook de structuur van de bodem en activeren het bodemleven. In zo'n gezonde bodem ontwikkelen planten een sterker wortelstelsel waardoor ze makkelijker water en nuttige elementen opnemen. De bekendste zijn compost, stalmest en groenbemesting, kippen- en koeienmest (al dan niet in korrelvorm) en de enkelvoudige organische meststoffen als bloedmeel, vinasse, houtas en beendermeel. Ook Guano, zeewier en kalk zijn (onderdelen van) organische meststoffen. Daartegenover staan chemische meststoffen of kunstmeststoffen, die bekend staan om hun snelle, krachtige en gerichte werking maar niet biologisch zijn. Een derde, kleine groep meststoffen bestaat uit gesteentemineralen: bewerkte natuurproducten zoals basaltmeel, lavameel, kieseriet of bentoniet, die wel in de ecologische tuin mogen worden gebruikt.

 


Copyright Laurence Machiels

Nitraten en fosfaten

Kunstmest heeft als grote voordeel dat het snel werkt en de planten onmiddellijk van voedingsstoffen voorziet. De belangrijkste ingrediënten, stikstof (N) en fosfor (P), zorgen voor een verhoogde opbrengst. De bekendste kunstmeststoffen zijn ammoniumnitraat en kalk(ammon)salpeter, en NPK-mengmeststoffen. Bij de productie van kunstmeststoffen komen helaas milieubelastende stoffen in ons milieu terechtkomen. Kunstmest draagt niet bij tot de verbetering van de bodem of de opbouw van humus, en is ook snel uitgewerkt. De planten nemen de stikstof uit de kunstmest op in de vorm van nitraten. Doordat nitraten erg oplosbaar zijn, spoelen ze ook makkelijk uit en komen zo in ons oppervlakte- en grondwater terecht. Op die manier treedt er eutrofiëring op, met verzuring van wateren en bodem tot gevolg. Zo groeit er vandaag bijvoorbeeld meer kroos en algen in de rivieren en grachten. De algen ontnemen veel zuurstof aan het water, waardoor bepaalde plant- en diersoorten verdwijnen.

 

 

Traagwerkend, een alternatief

In een ecologische tuin passen geen kunstmeststoffen. Wil je ze toch per se gebruiken, beperk je dan tot lokale en punctuele toepassingen, bijvoorbeeld voor je bloembakken, en kies voor gecoate kunstmeststoffen zoals Osmocote (Substral). Die zorgen voor een gedoseerde oplossing van de stikstof en werken makkelijk tot 6 maanden lang, afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Hoe warmer, des te makkelijker lost de stikstof op. Aangezien je bloembakken precies in de lente en de zomer meer behoefte hebben aan voeding wordt de stikstof efficiënt opgenomen en is de kans op uitspoeling van ammonium en nitraten veel kleiner.

Copyright Laurence Machiels

#3455

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be