Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ecomaand02

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

De ecomaand - biologisch of ecologisch?

Biologisch of ecologisch?


Copyright Laurence Machiels

Biologisch of ecologisch? Ze worden vrolijk door elkaar gebruikt, maar biologisch staat niet gelijk voor ecologisch.
Het zijn echt wel twee verschillende begrippen - ken jij het onderscheid?


Copyright Laurence Machiels

Biologisch betekent zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Het is dus helemaal niet moeilijk om een biotuinier te worden! Ruim op, dat tuinhok, verzamel alle niet-biologische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en doe ze naar het containerpark. Verruil ze voor biomiddelen en organische meststoffen, van natuurlijke oorsprong, zoals bloed- en beendermeel, koeien- en kippenmest of nog, extracten van de fameuze vogelmest 'Guano del Peru'. Organische meststoffen werken langzamer en langer en helpen actief mee de bodem van je tuin te verbeteren. En daarmee is die eerste, cruciale stap gezet. Proficiat! Je tuin is nu officieel biologisch.

Van bio naar eco

Maar dit is nog maar het begin; alle extra kleine dingen die je nu nog onderneemt, brengen je tuin stap voor stap dichter bij de natuur en maken hem ecologisch. Want het is niet omdat je biologisch tuiniert, dat je ecologisch handelt. Gebruik je alleen nog biologische mest en bestrijdingsmiddelen maar ligt je tuin vol beton, heb je veel exotische planten, koester je een gigantisch (monotoon) gazon, doe je niet aan composteren en vind je al die scharrelende vogels maar niets, dan ben je helaas niet ecologisch bezig. Omdat je met te weinig respect voor de natuur tuiniert. In een ecologische tuin hangt alles aan elkaar vast; er heerst een kringloop. Het weinige afval dat je al produceert, recycleer je: groenafval op de composthoop en afvalhout en takken wallen en houtsnippers. Je zorgt voor een grote variatie aan planten, waaronder veel inheemse, je tuin is niet één grasvlakte maar kent veel afwisseling en hoogtes, als het kan met een stukje bloemenweide, en je maakt plaats voor dieren: bomen en hagen voor vogels, een waterplas voor amfibieën. Een ecologische tuin is als een kringloop: het een houdt het ander in stand. Lieveheersbeestjes en mezen ruimen er de bladluizen op; merels, lijsters, padden en egels gaan met de slakken lopen. In compost en humus wonen miljoenen beestjes die de wortels van je planten vertroetelen, waardoor die sterker en gezonder gaan groeien.

Spuiten mag


Copyright Laurence Machiels

Mag je dan helemaal niets meer? Toch wel: ook in een ecologische tuin mag je 'spuiten' tegen bladluizen, wolluizen, schild- en dopluizen, witte vlieg, spint, slakken en mieren. Maar alleen met producten die gemaakt worden uit stoffen uit de natuur zelf, zoals koolzaadolie, pyrethrum of spinosad, een actieve stof uit een bodembacterie. Ook tegen ziekten als echte en valse meeldauw bestaan er kant-en-klare biologische middelen op basis van zwavel en kopersulfaat. In biologische onkruidbestrijders zitten ondermeer organische vetzuren, die geen residuen in de bodem achterlaten. De ingrediënten zijn altijd natuurlijk, en worden streng gecontroleerd door Europa. De tijd van obscure biolabels is echt wel voorbij.

 

 

De ene slakkenkorrel is de andere niet

Slakkenkorrels - wie gebruikt ze een keer niet? Ook al zien zowat alle slakkenkorrels er blauw uit, toch is het verschil heel groot! Ecologische slakkenkorrels doden wel de slakken maar niet de nuttige dieren die (dode) slakken eten, zoals merels, lijsters, egels en padden.

Copyright Laurence Machiels

#3450I love my garden

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be

Terug naar boven icoon