Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/echinacea_rode_zonnehoed

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 23 september 2020

Nieuwe Echinacea’s of rode zonnehoed zijn er in verschillende kleuren en vormen

Nieuwe Echinacea’s

 

De Echinacea wordt ook rode zonnehoed genoemd.

Ze behoren tot de Compositae (samengesteldbloemigen) en vormen een geslacht van in de zomer bloeiende vaste planten.

Vlinders zijn er dol op en zijn dan ook massaal te zien rond de bloeiende exemplaren.

Hun geneeskrachtige en weerstandverhogende eigenschappen zorgen al eeuwenlang voor belangstelling.

De belangstelling voor de Echinacea als sierplant neemt de laatste jaren ongekende vormen aan, zeker nu er een groot aantal nieuwe soorten op de markt is gekomen in voor de plant bijzondere kleuren. Perzik, oker, mango, zachtoranje en kokosnootwit… Ook de vorm is in een aantal gevallen bijzonder: dubbel, gevuld of met bloemen boven elkaar. De nieuwe soorten zijn veelal ontstaan door kruisingen van Echinacea purpurea met Echinacea paradoxa.  Vooral in Amerika wordt veel aan kruisingswerk gedaan en daar komen veel nieuwelingen dan ook vandaan. De techniek van weefselkweek kan zorgen voor een snelle wereldwijde verspreiding van nieuwe cultivars.


Vele nieuwe cultivars netjes geschikt op een bol van steekschuim

De kleuren vormen een doorbraak en Amerikanen zijn razend enthousiast. In Europa zijn kwekers wat nuchterder en kijken met een kritisch oog: Zijn de stengels niet een beetje slap? Is de plant niet duur? Kwekersrechtelijke bescherming uit het duurdere Amerika verhoogt de prijs per plant!

 

Tja, de stengels van enkele nieuwelingen mogen inderdaad wat steviger. Maar als je de bloemen ziet, maak je je over de prijs van enkele euro’s niet druk!

Zo heeft Echinacea ‘Sunrise’, een produkt van de Amerikaan Saul, zachtgele grote bloemen. Een kleur die veel combinaties mogelijk maakt. Weliswaar zie je de kleur wel vaker, zoals bij verschillende Anthemis-cultivars, maar de afmeting van de bloem en de toch verfijnde bloemblaadjes maken van ‘Sunrise’ iets bijzonders.


Echinacea ‘Sunrise’

‘Sunset'heeft een speciale, zachtoranje kleur. Hoewel veel mensen terugschrikken van het gebruik van oranje in de tuin, zal deze plant menig (tuin)hart veroveren! Zet Echinacea ‘Sunset’ eens naast Japans bloedgras (Imperata cylindra ‘Red Baron’) en je hebt een blikvanger die iedereen in de tuin naar zich toetrekt.


Echinacea 'Sunset’  

 

Over slappe stelen hoef je niet te klagen bij Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’. Een stevig uitziende plant met donkere stengels en grote diep-donkerroze bloemen.


Fatal Attraction

 

Minder duidelijk als een Echinacea te herkennen is ‘Razzmatazz’. Een plant die uiteenlopende reacties oproept. Zulke grote intens roze en bizar gevulde bloemen zijn voor sommige mensen teveel van het goede. Anderen vinden het schitterend en geven de plant het speciale plaatsje dat nodig is om deze tot haar recht te laten komen.


Echinacea purpurea 'Razzmatazz' met zijn dubbele bloemen 

Dit zijn nog maar enkele van alle nieuwe Echinacea’s.

Over enkele jaren zal wellicht de balans worden opgemaakt en zullen er nieuwelingen afvallen. Maar niets hoeft ons te weerhouden om tot die tijd te genieten van de mooie en bijzondere bloemen.

#1147

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl