Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/dwergzeboe_of_minikoe

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 17 juni 2021

Dier in de tuin: dwergzeboe of minikoe

De dwergzeboe of minizeboe


De schofthoogte (van de voorpoot tot aan de schouder) is 80 tot 106 cm

In de tuin is er wel eens plaats over voor neerhofdieren zoals kippen, eenden, schapen of geiten. Ze helpen het domein onderhouden en zijn aangenaam gezelschap. Hier stellen we graag een bijzondere diersoort voor die nog vrij onbekend is: de dwergzeboe.

Op de televisie zag je vast en zeker al eens beelden van heilige koeien in India. Deze magere runderen met een grote bult op de schouder zijn zeboes of bultrunderen.
Voor de Hindoes zijn ze het symbool van respect voor de natuur en het leven omdat het moederdier met een bijzondere grote aandacht voor haar kalf zorgt.

De zeboe ontstond 10.000 jaar geleden in India en verspreidde zich later over grote delen van de wereld. Ze hebben meer zweetklieren dan onze Europese runderen en zijn daardoor beter bestand tegen hitte en vochtige klimaten. Zeboes komen vooral voor in Zuid-Azië, Afrika en Noord-Amerika om de arme bevolking te voorzien van melk en vlees. Hun uitwerpselen worden gedroogd en gebruikt als brandstof.

Binnen de zeboefamilie bestaan er 75 rassen, waarvan de dwergzeboe of minizeboezeer opmerkelijk is: het kleinste rund ter wereld.

Ongeveer 10 jaar geleden kwamen de eerste dwergzeboes uit Ethiopië naar ons land, maar ze zijn nog steeds een rariteit.

Als je ooit een pasgeboren zeboekalfje ziet, ben je meteen verkocht. Ze zijn zo schattig en groot als een lam en kinderen kunnen het diertje mee verzorgen. Hun vacht is kort behaard en kan zwart, grijs, wit, bruin, rood, blond,... zijn. Dwergzeboes zijn éénkleurig of bontkleurig en hun haarkleed verkleurd naarmate ze ouder worden. Sommigen hebben na elke rui zelfs een andere kleurvariatie. Bij volwassen stieren kan de vetbult op de schouder opmerkelijk groot zijn.

De huidplooi onder de hals, de kossum of halskwab genoemd is sterk ontwikkeld. Hun hoorns zijn maximaal 30 cm lang.

Dwergzeboes zijn echte kuddedieren en mogen nooit alleen gehouden worden. Ze hebben een zachtaardig karakter en kunnen probleemloos samenleven met schapen, geiten, pony's, paarden en alpaca's. Wanneer je er veel aandacht en tijd aan besteed, worden ze aanhankelijk en komen dan uit je handen eten. 

Kalfjes die je met de fles opvoedt, worden tamme huisdieren die met je komen spelen in de weide, ze genieten van een borstelbeurt en lopen zeer gemakkelijk mee aan een koord.

Verzorg ze zoals ander kleinvee (geiten, schapen en ezels).

Met een droog en tochtvrij schuilhok met vers strooisel, kunnen ze probleemloos in ons klimaat de winter doorbrengen. Gras staat bovenaan hun voedingslijstje en een ruime weide is onmisbaar voor deze actieve dieren. Op een graasruimte van 800 m² per dier moeten ze tijdens het zomerseizoen niet meer bijgevoederd worden. Tijdens de wintermaanden hebben ze krachtvoeder en ruwvoeder nodig zoals hooi, voordroog, tarwestro, silomaïs, bieten, pompoen, valappelen enz. …

De kostprijs van een zeboekoe bedraagt ± € 600. Voor een stier betaal je minder. Het aantal kwekers van dwergzeboes in België en Nederland is beperkt. De zoektocht naar kalfjes is daardoor niet eenvoudig, maar het wachten wordt zeker beloond wanneer je deze ‘lieflijke minikoetjes’ in je weide ziet rondlopen.

#2997

Auteur: Pieter Vercruysse