Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/droogte_in_je_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 oktober 2021

Droogte in je tuin: water geven

 Droogte in je tuin: water geven

Puur natuur met regenwater

Nu de zomer in het land is, is het voor elke tuinier weer opletten geblazen voor uitdroging. Als het gedurende lange tijd niet regent en de regengoden geven geen gevolg aan je regendans, zit er niets anders op dan extra water te geven. De gemakkelijkheidsoplossing: de kraan opendraaien en leidingwater gebruiken. Maar waarom zou je geen beroep doen op regenwater? Dat biedt namelijk een aantal niet te versmaden voordelen.

Regenwater is gratis

De meest voor de hand liggende troef is dat regenwater gratis en in overvloed aanwezig is. In België en Nederland valt jaarlijks ongeveer 800 l regen per vierkante meter. Meer dan voldoende, dus! Maar er is meer. Regenwater is in principe ook gezonder voor je planten, alhoewel het soms een beetje zuur is. Het bevat geen chloor en nauwelijks of geen kalk, twee zaken waar je planten heel blij mee zullen zijn.

Chloor wordt aan het leidingwater toegevoegd om de groei van bacteriën en schadelijke micro-organismen te voorkomen. Als je het gebruikt om je planten te bewateren doodt het echter ook organismen die de plant net wel kan gebruiken. Dit gezegd zijnde kan je de chloor uit het leidingwater verwijderen door het een dagje te laten staan. Dan krijgt het de kans om te verdampen. Kortom, vang je regenwater zeker op en gebruik het voor al je planten (ook je kamerplanten!).

Wanneer water geven?

Niet elk moment is even geschikt om je planten water te geven. De algemene regel is dat je best geen water geeft op de warmste momenten van de dag. Als het echt heet is, loop je de kans dat je planten verbranden. ’s Ochtends en ’s avonds zijn betere momenten: het is dan nog niet zo warm en het water verdampt niet te snel. Daardoor krijgt de plant meer tijd om het op te nemen. Geef je gazon liever enkele keren veel water, in plaats van elke dag een klein beetje. Door het beregeningsinterval zo groot mogelijk te houden, vermijd je luie wortels en krijgen schimmels geen kans. Hoe weet je of je voldoende hebt beregend? Plaats een leeg glas op het gazon en beregen totdat er 3-4 cm water in het glas staat. Zo ben je zeker dat je voldoende water geeft en de bodem diep genoeg is bevochtigd.

#5589

Bron: DCM
www.dcm-info.be