
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/dracaena_als_kamerplant_van_de_maand_februari
Geen muurbloempje
De botanische naam Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drakaina’, wat vrouwtjesdraak betekent. Die naam dankt deze temperamentvolle dame aan de helderrode hars, of drakenbloed, dat enkele soorten produceren. De meeste Dracaena-soorten komen voor in Afrika, maar ook in Zuid-Azië en Midden-Amerika vinden we varianten van de drakenbloedboom.
Gemakkelijke huisgenoot
Deze diva met flamboyante look lijkt op het eerste zicht misschien moeilijk te temmen, maar niets is minder waar. Geef haar voldoende licht en ze beloont je met haar prachtige bladeren in hippe kleuren en vormen in de meest trendy varianten. Puntig gevormd, soms wat ronder, groen, groen met geel, groen met rood, roze: er is altijd wel een Dracaena die bij je past. Als je haar af en toe benevelt met een plantenspuit zal ze in haar nopjes zijn. Maar opgelet, ze houdt niet van natte voeten!
De dracaenafamilie omvat zo'n 40 veschillende soorten groenblijvende struiken of bomen. De meeste hiervan komen voort uit equatoriaal Afrika en Azië en sommige worden ook als kamerplant gehouden.
De drakenbloedboom (Dracaena syn. Pleomele) wordt vaak verward met Cordyline glauca of valse palm. Dit komt door de palmachtige stam en kroon met zwaardvormige bladeren.
Plaats: Zet de Dracaena op een plek met voldoende licht.
Water: Geef regelmatig water, maar niet te veel. Voorkom natte wortels. Benevel af en toe met een plantenspuit.
Hoewel de drakenboompjes vaak als kamerplant gebruikt worden, kunnen ze ook buiten gezet worden in een warm-gematigd tot subtropisch klimaat. Ze hebben nood aan volle zon of halfschaduw en een goed doorlatende bodem.
Dracaena draco
Enkele bekende soorten zijn: