Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/dieren_warm_weer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Vergeet de dieren niet tijdens het warme weer

Niet alleen wij zwoegen bij warm weer en moeten zorgen dat we genoeg drinken om niet uit te drogen, maar ook de dieren kunnen wat extra hulp van ons gebruiken tijdens deze warme dagen.

Het warme weer zorgt voor een dubbel gevoel bij de bezoekers in uw tuin. Aan de ene kant is het een voordeel voor de bijen en vlinders die kunnen genieten van bv kamperfoelie of kattenkruid. Aan de andere kant is het warme weer een domper voor de andere dieren die lijden onder de hitte. Het water en het eten is minder voorradig en in droge omstandigheden trekken de wormen zich dieper terug in de grond. Waardoor ze moeilijker beschikbaar zijn voor dieren zoals merel, roodborstjes, egels, … De slakken trekken zich ook terug in schaduwrijke en frissere plaatsen.

U kan deze dieren zeer gemakkelijk helpen, plaats bijvoorbeeld een vogelbad in de tuin met heerlijk fris water. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vogels niet zullen uitdrogen maar ook dat ze in het water kunnen plonzen. Vogels die bezig met het voederen van hun jongeren hebben zeker en vast meer vocht nodig.

Ook de andere dieren kunnen een schotel met water gebruiken om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. U kan ook meelwormen, zaden en noten op de grond plaatsen om de dieren te voederen. Geef zeker geen brood en melk aan bijvoorbeeld egels want daarvan zullen ze verder uitdrogen.

Bij het plaatsen van een nestkast kan het ook de moeite zijn om na te denken over de plaatsing. U plaatst een nestkast het best in de schaduw zodat de jongen niet uitdrogen. De invliegopening oriënteert u het best naar het noordoosten.

Als het warme weer lang aanhoudt, zorg dan zeker dat de planten in uw tuin niet uitdrogen zodat het voor vlinders en bijen niet moeilijker wordt om naar voedsel te zoeken. Door de tuin goed te bewateren zorgt u voor een gezonde tuin en helpt u ook de dieren.

Huisdieren kunnen oververhit raken van het warme weer omdat ze de warmte niet goed kwijt kunnen. Er zijn een aantal symptomen waardoor u kunt merken dat uw dier het te warm heeft. Het dier heeft warm, niet veel zin om te eten, ademt zeer snel na elkaar, is lusteloos, … Vogels zullen hijgen en hun vleugeltjes wat omhoog houden bij te warm weer.

Probeer bij het opmerken van de symptomen het dier af te koelen. Plaats ze in de schaduw, hou ze uit de tocht, probeer ze af te koelen met bijvoorbeeld water maar gebruik zeker geen ijskoud water en zorg voor vers drinkwater. Laat het dier rustig drinken en zeker geen liters na elkaar. Hou zelf uw huisdier goed in de gaten en geef het extra aandacht tijdens warme zomerdagen, zo kan u sneller opmerken als er iets scheelt met uw huisdier.

Heeft u huisdier een snelle hartslag, bleke slijmvliezen, snelle ademhaling en reageert het nauwelijks nog op prikkels dan kan het zijn dat uw huisdier een hitteshock heeft/krijgt. Begin dan zeker direct met koelen en bel naar de dierenarts.

#3989