Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/diarree_bij_katten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 22 oktober 2021

Diarree bij katten: oorzaken en verhelpen

diarree bij kattenKattenliefhebbers hebben ongetwijfeld al eens meegemaakt dat hun kat diarree had. Een vervelend kwaaltje, maar wat zijn daar nu precies de oorzaken van? En hoe los je dit op?

Soms is de bron van het probleem snel te achterhalen, maar vaak is het zeer moeilijk om een echte oorzaak aan te wijzen waarom de kat diarree heeft en zal je beroep moeten doen op de dierenarts.

Allereerst is het belangrijk te weten wanneer men spreekt over normale ontlasting of diarree bij katten. Dat is vrij simpel: Alles dat niet mooi bruin is en een goede vorm/structuur heeft is in principe niet normaal. Maar verdunde ontlasting is niet altijd diarree. Een dunnere ontlasting kan het gevolg zijn van hypoallergene brokjes in de voeding. Bovendien zijn sommige merken van kattenvoeding sowieso al meer belastend voor de spijsvertering/ontlasting. Zijn er dus problemen kan je alvast proberen het eetpatroon aan te passen. Heeft de kat hier tijdelijk last van (gehad), dan is het niet zinvol in te grijpen in het soort voeding maar is de oorzaak wellicht bacterieel of viraal.

Katten hebben net als wij een dunne en dikke darm. Beide kunnen de oorzaak zijn van de diarree. Indien het voorkomt van de dikke darm, dan heeft de kat de neiging to persen, terwijl er niks uitkomt. Bij een ontsteking op de dunne darm kan de ontlasting wat gestold bloed vertonen en loopt de ontlasting er uit als water.  Uiteraard mag zoiets niet lang duren en is professionele hulp welkom.

Diarree bij katten veroorzaakt uitdroging van het lichaam. Dit kan je controleren door de vacht/huid op te heffen en los te laten. Bekijk hoe snel deze terug in de plooi valt. 

Niet of te laat een ontwormingskuur geven kan een oorzaak zijn van de kattendiarree. Dit verhelp je al snel door per trimester de kat te laten ontwormen.  Spoelwormen, Giardia of Coronavirus zijn meestal de oorzaken van diarree bij katten. Gaat het over wormen, dan kan je op veel verschillende manieren ontwormen:

  • via pasta: Dit is een soort tube met een schroef, de schroef in de juiste stand zetten zorgt voor de juiste dosis.
  • via tabletjes: Te koop in de handel en in te nemen op meerdere dagen na elkaar, of met 1 tablet die de hele kuur verzorgt.
  • via drankjes: Ontworming kan ook vloeibaar zijn, en is soms makkelijker toe te dienen. Je huisdier zal sneller merken dat je iets in het eten hebt gedaan.
  • via pipet: Als je kat echt niet moet weten van tabletjes of drankjes dan kan een pipet de oplossing zijn.
  • via injectie: Lukt bovenstaand allemaal niet, dan is een spuit ook een oplossing.

Onderzoek dierenarts diarree kattenBovenstaande tips bieden geen garantie op succes en wanneer de diarree bij de kat blijft aanhouden is de hulp van een dierenarts aangeraden.

Ga je met je kat naar de dierenarts, neem dan wat ontlasting mee, anders kan een bloedafname ook gebruikt worden.
De dierenarts zal daarmee de oorzaak snel kunnen achterhalen. 

#5267

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies