Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/dendrobium_polar_fire_orchidee

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 12 augustus 2020

Dendrobium Polar Fire produceert veel bloemknoppen en bloeit 6 tot 8 weken lang

Dendrobium Polar Fire

 

De belangstelling voor de tropische Dendrobium-orchidee groeit, wat onder meer te danken is aan de introductie van nieuwe kleuren en combinaties daarvan. Zoals de paarswitte Polar Fire, die binnen anderhalf jaar in de top vijf belandde.

De witte bloem met paars hart is dan ook bijzonder te noemen. Het is alsof de Polar Fire met make-up is behandeld. In beautykringen wordt dat het ‘smokey eyes’-effect genoemd. Daarbij komt dat de plant veel bloemknoppen produceert, wat natuurlijk de impact vergroot. Het prettig compacte formaat maakt de plant ook geschikt voor kleine ruimtes. De houdbaarheid is super: zes tot acht weken.

Sinds haar introductie in april 2008 zijn er ruim 35.000 stuks van verkocht. Ook bijzonder is dat Polar Fire daarmee een plaats heeft verdiend in de Dendrobium top vijf, die overigens wordt aangevoerd door de klassieke witte en paarse cultivars. Die plek heeft Polar Fire overigens mede te danken aan de teeltwijze met assimilatiebelichting, waardoor zij jaarrond verkrijgbaar is.
Dendrobium Polar Fire wordt op de Nederlandse veilingen verhandeld in een 11 centimeter pot. De planthoogte bedraagt 50 tot 65 centimeter.

 

Familie

Dendrobium is familie van de Orchidaceae.

Soorten
Er zijn zo’n 1.100 Dendrobium-soorten. Die groeien van nature in de driehoek tussen de Himalaya, zuidelijk Japan en Nieuw-Zeeland. Dendrobium nobile komt uit de berggebieden van Zuidoost-Azië. De plant groeit van nature op bomen (epifytisch) en rotsen (lithofytisch). Na vele kruisingen is het gelukt om Dendrobium te ontwikkelen tot kamerplant.

In de teelt wordt onderscheid gemaakt in koude (nobile) en warme of groenblijvende (Emma) soorten. Deze laatste soorten zijn nauwelijks terug te vinden in de VBN-statistieken, maar worden onder 'overig' geveild. De aanvoerpiek van deze producten valt van augustus tot december en in beperkte mate in de rest van het jaar. Dendrobium nobile onderscheidt zich van de andere soorten door een geheel andere bloeiwijze. Nieuwe cultivars onderscheiden zich door korte takken, meer vertakkingen, grotere bloemen en bloemkleur. Deze zijn van nature beschikbaar van november tot en met juni. Dankzij belichting is jaarrond levering mogelijk. Sommige Dendrobiums geuren.

Top 10 Dendrobium
(op basis van VBN-omzet mei 2008-april 2009)

1. Star Class White
2. Ema gemengd
3. ‘White Surprise’
4. Star Class Lilac
5. Polar Fire
6. Anna ‘Green’
7. Star Class Yellow
8. phalaenopsis ‘Ema White’
9. compactum gemengd
10. ‘Natandia’

Verzorgingstips
· Zet de plant op een lichte en luchtige plek, uit de felle zon.
· Tussen de 15 en 18°C is de beste temperatuur voor dit product.
· Voor het beste resultaat een maal per week dompelen in lauw onthard water.
· Geef matig voeding, vaak is de helft van de standaard dosering al voldoende.
· Ondersteun de stam met een stokje, vanwege het gewicht van stengel en bloemen.
· Geef Dendrobium na de bloei een rustperiode. Vooral voor de nobile-typen is het voor de herbloei aan te bevelen de plant van augustus tot september buiten te zetten.
· De uitgebloeide tak met stam wegsnijden. De plant maakt ieder jaar 1 of 2 nieuwe scheuten; als deze volgroeid zijn zullen ze opnieuw bloeien.
· Zet Dendrobium in het voorjaar op een zo licht mogelijke plek, niet in direct zonlicht. Dan is de kans het grootst dat de nieuwe scheuten gaan bloeien.

Verklaring van de naam
Dendron is het Griekse woord voor ‘boom’ en bios betekent ‘leven’.

Belangrijkste kleuren
Roze, wit en paars zijn de belangrijkste kleuren. Daarnaast zijn er Dendrobiums in geel, groen en variaties daarop. De cultivars hebben witte of roze bloemen, met op de brede lip bijna altijd een grote donkere vlek. Er zijn ook oranje soorten, maar deze zijn beperkt leverbaar.

#2068

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl