Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_zuurtegraad_en_mijn_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

De zuurtegraad en mijn planten

De zuurtegraad van de bodem is enorm belangrijk voor de plant. Hij bepaalt de beschikbaarheid van voedingselementen in de bodem. Echter verschillen de specifieke wensen van de planten. Soms verkiest de ene plant een zure leefomgeving terwijl een ander dan weer liever een kalkrijke grond heeft. Daarom is het belangrijk de juiste plant op de geschikte plaats te zetten en eveneens de juiste voeding toe te dienen.

Kalkminnende planten hebben graag een goed doorlatende en voedzame bodem met een hoge zuurtegraad (pH>7).

In een te zure bodem heeft de plant moeite om voeding te vinden en vertraagt de groei. Sommige planten zoals buxus groeien niet eens zonder kalk. Door geregeld  DCM Groen-Kalk® toe te passen, hou je het best de bodem kalkrijk. Daarbij kan je  DCM Organisch-minerale Meststof Buxus toedienen. Deze specifieke meststof voor kalkminnende planten zorgt voor een langdurige werking en bevat magnesium en zeewierkalk voor frisgroene en compacte gezonde planten.

DCM Groen-Kalk

DCM Groen-Kalk®

gaat grondverzuring tegen en zorgt voor een betere voedselopname door de planten; verbetert de grondstructuur

gekorrelde kalkmeststof - magnesiumcalciumcarbonaat (NW 50 - 15% MgO)

  • gekorrelde magnesiumkalk (15% MgO)
  • gaat grondverzuring tegen en zorgt voor een betere voedselopname door de planten; verbetert de grondstructuur
  • voor het bekalken van gazon en siertuin

Toepassing: van september tot mei (0,8 tot 1,2 kg per 10m³)

Let op, sommige planten zoals rhododendron, azalea, heide, camelia en blauwe hortensia zijn zuurminnend en gedijen het beste in zure bodem (pH<6,5). Tijdens de aanplanting verzuur je de bodem waardoor je voldoende hebt met een geregelde toediening van  DCM Organisch-minerale Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea.Deze meststof is licht verzurend zodat een optimale omgeving voor de planten verzekerd blijft. De kostbare voedingselementen ijzer, magnesium en kalium zullen dan vlot worden opgenomen en de plant van glanzende groene bladeren en een rijke bloei voorzien.

DCM Organische Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea

specifieke samenstelling voor alle zuurminnende planten: rhododendron, hortensia, azalea, heide, camelia, skimmia… (meststof werkt licht verzurend)

samengestelde organisch-minerale meststof bevattende magnesium NPK 5-3-6 + 2 MgO + ijzer

  • specifieke samenstelling voor alle zuurminnende planten: rhododendron, hortensia, azalea, heide, camelia, skimmia… (meststof werkt licht verzurend)
  • extra magnesium en ijzer zorgen voor glanzende, gezonde en diepgroene bladeren
  • kalium zorgt voor levendige bloemkleuren

Toepassing: van maart tot oktober (0,4 tot 1 kg per 10m²)

Elke plant heeft zo zijn lievelingsgrond.

De aard van de bodem bepaalt voor een deel hoe je tuiniert en welke planten er vlot groeien. Er zijn namelijk drie soorten planten: zuurminnende, pH-neutrale en kalkminnende. Iedere plant heeft dus een favoriete zuurgraad (pH) om op te groeien. Is een pH voor een plant te hoog of te laag, dan verloopt de opname van voedingselementen niet optimaal. Gelukkig kun je de zuurgraad van de grond beïnvloeden om zo elke plant een ideale voedingsbodem te geven. DCM helpt je hier graag bij.

Om te weten welke plant welke bodem verkiest, kan je altijd terecht op deze website

#4753DCM

Bron: DCM
www.dcm-info.be

Terug naar boven icoon