Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_vogeltelling_was_een_groot_succes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 5 augustus 2021

De vogeltelling was een groot succes!

De vogeltelling was nooit eerder zo een groot succes als in de afgelopen maand januari. Alle records van vorige jaren werden verbroken. Covid 19 zal hier ongetwijfeld invloed op gehad hebben en maar goed dat het ook eens wat positiefs oplevert. Het is duidelijk dat we nu meer tijd spenderen dichtbij huis en we onze ogen hebben geopend voor de natuurpracht rondom ons. Heel wat mensen ontdekken nu dat er ook in hun eigen tuin veel te beleven valt en dat je niet ver weg hoeft te gaan om je te amuseren. Uit het aantal tellingen blijkt dat onze liefde voor de natuur er sterk op vooruit is gegaan!

Momentopname

Huismus - Passer domesticusVoorlopige cijfers zeggen dat er maar liefst 1.186.276 vogels geteld zijn in 39.032 Vlaamse tuinen. In Nederland zijn er 2.759.139 vogels geteld door 198.179 deelnemers. Dat zijn heel wat vogels en heel wat natuurliefhebbers samen!

De vogeltelling geeft ons een beeld van het aantal vogels en de soorten die in onze tuinen foerageren. Het blijft uiteraard een momentopname die afhangt van de weersomstandigheden en het nog beschikbare voedsel in de vrije natuur. Had de vogeltelling deze week plaats gevonden dan hadden we door de winterprik vermoedelijk andere resultaten gekregen. Op dagen dat het extreem koud is en sneeuwt, is er een enorme verplaatsing van vogels, dat noemt men de sneeuw- of ijstrek. Vogels die bij ons doorgaans voldoende voedsel vinden, moeten in dergelijke omstandigheden op zoek naar nieuwe oorden om te kunnen overleven. Zo kan er een grote verplaatsing zijn van onder andere kramsvogels en koperwieken. Op die momenten heb je ook een grotere kans om een keep of een putter op de voedertafel te zien. Soorten die niet in de top 10 van de vogeltelling staan maar eerder in mindere mate worden gespot.


Minder soorten in onze tuinen

Er waren meer tellingen maar we hebben met z’n allen minder verschillende soorten waargenomen. In Vlaanderen werden gemiddeld 23 vogels van 7 soorten per tuin opgemerkt, dat is één soort minder dan vorig jaar. Op het moment van de telling waren er dan ook nog geen grote invasies van vogels uit het Noorden.

De top drie van Vlaanderen en Nederland verschilt enigszins. Beiden hebben de huismus en de koolmees op plaats 1 en 2. In Vlaanderen staat de vink voorlopig op de derde plaats en in Nederland is het de pimpelmees die deze plaats heeft veroverd. Misschien komt hier nog verandering in als de definitieve cijfers bekend zijn gemaakt. Het is in elk geval goed nieuws dat de huismus een grote comeback heeft gemaakt en dat hij weer volop wordt gezien in onze tuinen. Het is heel belangrijk dat we voor de huismus voldoende schuil- en broedplaatsen blijven voorzien en dat we ons blijven inzetten voor het in stand houden van de kolonies. In 2019 werd de huismus in amper 45% van de tuinen waargenomen. Te nette tuinen en het verdwijnen van ruimte voor nesten is één van de oorzaken waarom de huismus het moeilijk heeft maar we zijn op goede weg!

Vogels op de voedertafel


Niet alleen de huismus maar ook de merel doet het beter. In 2019 was er een achteruitgang door de impact van het usutuvirus maar nu is er een licht herstel en werd de merel in 77% van de tuinen gezien. We hopen dat dit verder in de positieve richting evolueert.

Het belang van de natuur

Laten we ons met z’n allen blijven inzetten voor het behoud van de natuur. Maak ook anderen bewust van het belang van het in stand houden van het beetje groen dat ons nog rest. Het heeft een grote invloed op onze fysieke gezondheid en het is onmisbaar voor ons mentaal welzijn! Onze tuinen zijn hierbij van groot belang. Geef de natuur bij jou thuis de kans om zich spontaan te ontwikkelen. Bouw aan een eigen natuurreservaat en draag jouw steentje bij aan een betere wereld. Bij een volgende vogeltelling willen we toch zeker evenveel vogels tellen en als het goed zit, terug wat meer soorten!

#5848

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies