Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_rattenstaartlarve

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 17 september 2021

De rattenstaartlarve in stilstaand water

 rattenstaartlarve

Eristalis tenax of blinde bijDe meeste mensen houden niet van muggen en er wordt wel eens, al dan niet terecht, beweerd dat stilstaande of nauwelijks bewegende waterpartijen of watertonnen zorgen voor een sterk stijgende muggenpopulatie in urbane gebieden. Kleine waterpartijen en trendy regenvaten zijn meer dan ooit is en één  van de favoriete vragen die dan wordt gesteld is: ‘Kan mijn trendy regenton Malaria veroorzaken?’…wij weten beter.

Wetenschappelijk bewijs stelt dat stilstaand water van een aangename temperatuur het ideale ontwikkelingsmilieu is voor verschillende muggensoorten. Elke ervaren tuinman kan bevestigen dat in deze tijd van het jaar regenvaten of emmers met water krioelen van de kronkelende rode muggenlarven. Goudvissen of olijfolie schijnen hiertegen te helpen om ze in aantal te beperken.
Nu ja muggen kunnen wel lastig zijn maar laatst merkte ik toch wat vreemde larven tussen al dat rode geweld. Opzoekingswerk leverde volgend vreemd fenomeen op: de rattenstaartlarve. Dit is een larve die zich ontwikkelt in water en zich voornamelijk voedt met rottend plantenmateriaal. Het is een made-achtige larve met een lange, dunne telescopische adembuis die boven water wordt gestoken om adem te halen.

rattenstaartlarve doodskopzweefvlieg (Myathropa florea)

Deze larven worden later prachtige en bovendien nuttige insecten zoals de blinde bij (Eristalis tenax) en de doodskopzweefvlieg (Myathropa florea). Deze prachtige zweefvlieg heeft felgele banden en een mooi diep gezoem. Zij deponeert haar eitjes in stilstaand tijdelijk water in boomholtes, emmers of regentonnen. De donkere oranjevlekken-tekening op het borststuk doet met wat fantasie aan een schedel denken.

Vrouwelijke zweefvliegen onderzoeken het water door steeds weer aan de rand met hun hoofd kopje onder te gaan. Is het poeltje of de emmer geschikt dan zetten zij hun eieren af.

Dus als je deze weinig flatterende larve in een emmer of waterschaal ziet? Denk dan eerst even na alvorens tot een dodelijke actie over te gaan.
Ooit op een dag… wordt deze kronkelende made een prachtig imago als zweefvlief of blinde bij!

#4428

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p