Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_moestuin_in_1-2-3

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 20 november 2019

De moestuin in 1-2-3: zaaien, bemesten en beschermen

moestuin starten zaaienZaaien

Of je zaait in volle grond, in een vierkante meter-moestuin of in potten op terras of balkon, het moment is nu aangebroken om buiten te zaaien. Kies voor je moestuin(bak) een zonnige ligging en liefst beschut tegen de wind.
Minstens zes uur direct zonlicht per dag is ideaal. Een gezonde bodem is de volgende stap voor een gezonde groei en ontwikkeling van planten.
In moestuinbakken werk je best met een potgrond aangevuld met fijn zand, ideaal voor zaaien, stekken of verspenen van jonge plantjes.

Bemesten
Naast voldoende water en zonlicht hebben groenten en kruiden natuurlijk ook voeding nodig. Regelmatig bemesten is noodzakelijk voor een gezonde groei en rijke oogst. Gebruik hiervoor organische meststoffen, die geleidelijk door de plant opgenomen worden. Toegevoegde micro-organismen zorgen ervoor dat de planten sterker worden en meer weerstand hebben tegen stressfactoren.

ECOstyle Moestuin-ExtraECOstyle Moestuin-Extra is een organische moestuinmeststof voor een krachtige groei en rijke oogst. De meststof voedt de plant zonder de natuurlijke processen te verstoren en het grondwater te verontreinigen. Stikstof (N) zorgt voor een gezonde groei, fosfor (P) zorgt voor een goede vruchtzetting en kalium (K) voor lekkere en lang houdbare vruchten.

Deze meststof werd verrijkt met de bodembacterie Bacillus subtilis T99. Deze bodembacterie versnelt en verbetert de afbraak van organische stof in de bodem en zorgt voor een extra actief bodemleven en een betere doorworteling. Goed doorwortelde planten zijn sterker, doorstaan beter perioden van droogte en bieden meer weerstand tegen allerlei andere stressfactoren. Zo is de plant minder vatbaar voor ziekten.

Beschermen
Je kan ziekten en plagen in uw moestuin trachten te voorkomen door ze op de juiste wijze te verzorgen en beschermen. Ondanks deze maatregelen kan het toch gebeuren dat er ziekten en plagen optreden. Om deze plagen te bestrijden bestaan er gelukkig ook ecologische oplossingen, met respect voor bodem- en ander leven in de tuin en toegelaten in de biologische landbouw.

ECOstyle Escar-Go

Slakken
Doordat slakken zeer duidelijke voorkeuren hebben voor bepaalde planten, zoals sla en hosta's is slakkenbestrijding in de tuin vaak noodzakelijk. ECOstyle Escar-Go is een 100% natuurlijke, waterbestendige slakkenkorrel op basis van ijzerfosfaat, die snel en effectief slakken bestrijdt zonder slijmerige slakkenresten in de tuin. Zonder je zorgen te moeten maken voor kinderen, huisdieren en de natuurlijke vijanden van de slak, zoals de vogel en de egel. Wanneer de slakken van Escar-Go eten, stopt hun eetlust onmiddellijk. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats en sterft er.

ECOstyle Pyrethro-PurLuizen
Wanneer je in je tuin luizen opmerkt grijp je best snel in. Want één bladluis is niet zo erg, maar het worden er al gauw heel veel. Bladluizen vermenigvuldigen zich op zeer korte tijd razendsnel door levendbarende voortplanting zonder eitjes, soms 15 tot 20 generaties per jaar. De jongen komen aan de lopende band ter wereld. Ze hoeven niet eens op zoek naar eten. Ze worden op hun eten geboren, ergens onder op een blad.  Niet te verbazen dus dat ze vaak een ware plaag vormen in onze tuinen.

ECOstyle Pyrethro-Pur is een plantaardig product op basis van natuurlijk pyrethrum en koolzaadolie. Hiermee bestrijdt je niet alleen wol-, dop en schildluizen, maar ook witte vlieg, trips en mijten. Met dit contactmiddel worden enkel de insecten die je raakt bestreden. Bespuit dus ook de onderzijde van de bladeren goed en herhaal wanneer je opnieuw beestjes ziet. Spuit niet in de volle zon, anders kunnen de bladeren van de plant verbranden. Door te behandelen bij valavond of ’s morgens vermijd je ook dat je per ongeluk bijen met het product zou raken.

#5083

Bron: Ecostyle
www.ecostyle.be