Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_minimoestuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 25 juli 2021

De minimoestuin: groenten kweken op kleine ruimte

Heb je wel zin in verse sla, spinazie en radijsjes maar geen moestuinambities? Op een plekje van één vierkante meter kan je al met weinig moeite en tijd een pak verse groentjes kweken. Zelfs wie geen tuin heeft, kan moestuinieren.

 Een oude zandbak, een afgedankte kruidenhoek of een vergeten streepje gazon, meer dan één vierkante meter en een kwartiertje per week heb je niet nodig om wat groenten te kweken. Kies een plek waar de bodem niet te nat is en oriënteer je minituintje op de noord-zuidas. Met een houten of gevlochten rand eromheen blijft de bovenste voedzame laag mooi op haar plaats en heb je veel minder last van onkruid. De aarde droogt er sneller en warmt er makkelijker op. Bovendien oogt zo’n rand erg mooi; je kan hem ook zelf vlechten met wilgentakken of snoeihout. Bedek het pad rond je tuintje met schors, hakselhout of grind, zo blijven je voeten altijd droog. Een minimoestuin kan ook perfect in het gazon of in een vak van het terras. Vind je het lastig om telkens door de knieën te gaan, bouw dan een minimoestuin op tafelhoogte. Geef het een plek dicht bij de keuken, zo hoef je nooit ver te lopen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Je kan je minimoestuin de afmetingen geven die je wil maar één vierkante meter is echt wel het minimum. Idealiter werk je met groentenvakken van 30 op 30 cm, met een totale maximum breedte van 1,20 m. Zo kan je overal makkelijk aan. Van de bodem hoef je je niet zoveel aan te trekken; doordat je in de hoogte werkt zullen je groenten maar voor een deel of helemaal niet in de oorspronkelijke aarde groeien. Opteer je voor een lage moestuinbak, dan spit je de bodem best een eerste keer. Maak de grond goed los, hak fijn en meng er minstens 1/3 tot de helft zelfgemaakte compost of  Asef Naturen Bodemverbeteraar voor tuin en groenten doorheen. Zo heb je meteen een bodem vol organische stof waar je eerste groenten makkelijk in zullen wortelen. Kies je voor een verhoogde moestuinbak of –mand, zorg dan dat de bodem onkruidvrij is en vul helemaal op met Asef Naturen Universele Potgrond, een biologische potgrond waarin al een basisbemesting zit.

Aan de slag

Voor een minimoestuin kan je beter zoveel mogelijk plantgoed kopen in plaats van zelf te zaaien, dat gaat een pak sneller. Kweek groenten die je lekker vindt, die snel groeien en geen last hebben van ziektes; snijsla, pluksla, rucola, spinazie en radijzen zijn echte groenten voor dummies. Zet een polletje bieslook in de buurt en zaai wat (platte) peterselie, kervel, koriander of basilicum op de nog lege plekken. Wil je wat meer variatie, weet dan dat je in een minimoestuin ook tuinkers, lenteui, rode bietjes, snijbiet of warmoes en lage peulerwten kwijt kan. Een enkele klimboon langs een paar stokken kan nog net. Geef je groenten zo’n 6 weken na het planten wat extra bemesting met  Asef Naturen Universele Tuinmest. Laat je minimoestuin na de oogst niet leeg achter maar bedek de bodem met een laag  Asef Naturen Bodemverbeteraar voor tuin en groentenDat houdt het onkruid tegen en beschermt de grond tegen erosie en uitdroging. Onder de bedekking blijft de bodem ook een tikje warmer.

Groenten in pot    
Geen tuin? Geen nood; ook zonder kan je al een mooi voorraadje groenten, fruit en kruiden  kweken. Vul je balkon of terras met sla in bakken, kruiden in potten, aardbeien in manden of kant-  en-klare groeizakken met tomaten. 
 Plant minigroentjes zoals minislakropjes, kerstomaatjes of Tinkerbell-minipaprika’s. Op een  balkon is het altijd een stukje warmer; profiteer ervan en plant aubergines of meloenperen in een  mooie pot. Niet alleen zal je lekkere vruchten oogsten, de planten ogen ook nog eens erg  decoratief. Heb je wat meer plaats, probeer dan eens aardappelen, courgettes of  rabarber in een  emmer of een grote ton. Of ga voor heel nieuwe, decoratieve soorten met onbekende smaken  zoals Aziatische bladgroenten. De leuke kleurtjes en grillige blaadjes van paksoi, tatsoi, mizuna,  Chinese mostersla en Chinese spinazie zullen je balkon verrassend opfleuren. Omdat ze een heel  seizoen in dezelfde pot staan, plant je je groenten best in kwaliteitspotgrond.  Asef Naturen  Universele potgrond geeft alvast voldoende voeding mee voor de eerste 4 tot 6 weken. Zorg  daarna voor regelmatige bemesting van je groenten.  Asef Naturen Meststof Tomaten en  kruiden is een vloeibare bemesting, wat handig is als je niet veel plaats hebt.
#2791

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be