Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_kracht_van_tomaten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 6 maart 2021

De kracht van tomaten

Exotisch van bij ons

Het leuke aan groenten is dat er 12 maanden op 12 een groot gamma wordt aangeboden waarmee je de meest veeleisende tafelgenoot kunt plezieren. Neem nu eenvoudigweg de tomaat. Niets meer bekend dan de 'tomates crevettes': uiteraard een tomaat met grijze noordzeegarnalen opgevuld, daarbovenop een klein toefje mayonaise en daarnaast een paar handgesneden frietjes. Een fris biertje mag eveneens. Maar tomaten verdragen veel meer dan een garnaal. Ze gaan prachtig mee in een tajine met kip of lam, onder de grill voorzien van wat kruiden begeleiden ze de witste vis, gecombineerd met andere groenten en een pikante curry worden ze lekker gaar in de wok. Idem dito met andere zomerse vruchtgroenten zoals paprika's, aubergines of courgettes. Eindeloze variaties maken Belgische zomers gezond en verrassend exotisch.
Bruin worden doe je met een vleugje zon. Maar blozen van gezondheid doe je dankzij groenten, iedere dag dagvers voor jou aan tafel gebracht.

Tomaten blozen van gezondheid

Tomaten danken hun kleur aan een natuurlijk pigment, het lycopeen. Het pigment vormt zich tijdens de rijping van de vrucht. Hoe roder de tomaat, hoe hoger de concentratie aan lycopeen. Het pigment behoort tot de groep van de carotenoïden, een groep die ook aanwezig is in andere rode of oranje groenten- en fruitsoorten zoals wortels, paprika's..
Lycopeen is een krachtig antioxidant en zou bescherming bieden tegen o.a. prostaatkanker en ook hart- en vaatziekten.

Antioxidanten hebben de eigenschap dat ze vrije radicalen kunnen binden en in die zin onschadelijk maken. Lycopeen zit in verse tomaten en in alle bereidingen op basis van tomaten (tomatensoep, tomatensaus, ketchup...). Opvallend is wel dat de opname van lycopeen groter wordt als de tomaat licht gestoofd wordt. Daarnaast bezit de tomaat nog gezonde eigenschappen: een mooie portie vitamine C en B, mineralen en vezels die het effect van lycopeen lijken te versterken. Bovendien is de tomaat caloriearm: slechts 18 kcal per 100 gram. Daardoor past de tomaat in elk gezond dieet!

Gooi de trossen los!

Vlezig of zeer sappig, rond of ovaal, zeer groot of groot of neigend naar klein tot zeer klein, los of in tros, dieprood of rood of roze of neigend naar groen en zelfs bruin... Esthetisch kun je alle kanten uit met tomaten. En gezond en kwalitatief is de tomaat altijd.
Wat betreft losse tomaten zijn er de belangrijke soorten Baron en Prince. Maar ook de Coeur de Boeuf wint aan belang, zeker in de gastronomische keuken.

Bij de trostomaten zie je dan weer vaak Prunella, Elite of Princess. In de kleinere soorten zijn de kerstomaatjes dan weer gegeerd en ook de Lycoplus (met een hoger lycopeengehalte) en de Torrito (geblokt pruimvormig in trek als snacktomaat). Voor wie even aan de slag wil (of moet) in de keuken, geldt een motto: gooi de trossen los! Varieer! Amuseer! Probeer!

#3586

Bron: Flandria