Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_jungletuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 5 december 2021

De jungletuin van Philip Oostenbrink

Ontwerpen met bladplanten

Philip OostenbrinkEen tuin ontwerpen met bladplanten wil niet zeggen dat er helemaal geen bloemen in staan, want bladplanten kunnen ook bloeien. Maar het doel van een dergelijk ontwerp is een mix van bladeren te krijgen die de tuin ook interessant maken als de planten niet in bloei staan. 'Mix' is hier het sleutelwoord. In een tuinontwerp op basis van bladvormen, texturen en kleuren, moet je planten met een vergelijkbaar blad niet naast elkaar plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een veld tulpen. Hoe mooi dat ook is, het oog wordt niet naar iets bijzonders getrokken en kan zich niet richten op afzonderlijke vormen. Als in dit veld tulpen echter een grote distel staat, zal die meteen de aandacht trekken. Het doel van dit boek is je te laten zien hoe je verschillende planten visueel aantrekkelijk kunt combineren. Je gaat begrijpen wat werkt en waarom. Er zullen ook een aantal inspirerende tuinen worden besproken, waardoor je ideeën kunt opdoen voor je eigen tuin. 

Bladplanten in de tuin zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook uitermate geschikt om allerlei vormen van insectenleven in stand te houden, en dan met name kevers die op of in de grond leven. Omdat insectensoorten over de hele wereld in aantal afnemen, is het belangrijk dat wij ze zoveel mogelijk ondersteunen. Kort gemaaid gras en grote tegels bieden insecten geen habitat, maar zelfs een paar planten in potten langs een terras plaatsen is al gunstig voor ze. En daar doen dan weer insectenetende vogels hun voordeel mee. Hoe groter de variatie aan planten in een tuin, des te beter dat is voor dieren - en het gebruik van groenblijvende planten betekent dat insecten als lieveheersbeestjes die zich voeden met bladluizen, ook in de winter beschutting kunnen vinden.

Er zijn veel redenen om de jungle tot thema van jouw tuin, terras of zelfs balkon te maken. De belangrijkste reden is natuurlijk dat een volgroeide jungletuin er gewoon prachtig uitziet. Ik hoop dat dit boek je zal inspireren om enkele jungleplanten te proberen en je eigen jungletuin aan te leggen, of die nou groot of klein is.

Een moderne jungletuin

Een moderne jungletuin met varensZelfs met een beperkt aantal planten kun je een jungle-effect bereiken. Deze in patronen opgestelde beplanting vormt een minimalistische aanblik, maar de verscheidenheid in bladvormen en texturen valt direct op en moedigt het bekijken van de tuin aan. 

De weelderige groene varens (Dryopteris wallichinana) met hun donkere stelen geven de tuin een jurassisch gevoel, ook al zijn ze behoorlijk ver uit elkaar aangeplant. Deze speciale varen bezit in de lente bruine bladeren die prachtig zijn opgekruld, waardoor de tuin in die tijd van het jaar een totaal ander uiterlijk krijgt. 

In deze tuin wordt het bestaande kenmerk van de muur weerspiegeld in de vierkant gesnoeide buxus en de grote vierkante tegels. De kleur van de tegels en grind lijkt erg op elkaar, wat de hele tuin samenhang verleent en een contrast vormt met de groene tinten van de planten. Het patroon van blokken en rechte hoeken in deze tuin is doorgevoerd in de opstelling van de varens die in grote rechthoeken zijn aangeplant. Hoewel ze de tuin met hun dubbel geveerde bladeren die zich willekeurig verspreiden een losse toets geven, staan ze gelijkmatig verdeeld.

Een ander kenmerk dat de harde randen in de tuin verzacht, is een kleine boom (Crataegus) voor de muur. De hoogte is voortreffelijk omdat het zicht op de buurhuizen grotendeels wordt geblokkeerd zonder dat de patronen en het ruimtelijk gevoel van de rest van de tuin geweld wordt aangedaan. Bovendien verschaft hij de varens in de tuin enige schaduw. De ruimtelijkheid in deze tuin wordt ook verkregen door de kleur van de schutting. Dit is een donkere kleur waarvoor struiken (Magnolia grandiflora) zijn aangeplant. De combinatie geeft de indruk dat de struiken voor een dichte beplanting staan die te donker is om precies te zien wat erachter ligt.

'De jungletuin' is een boek vol inspiratie om jouw tuin een jungle-look te geven. Philip Oostenbrink is specialist op gebied van exotische planten. Na een beschrijving van de vele verrassende vormen en kleuren van exotische planten worden in dit boek ook acht jungletuinen besproken, zowel grote als kleine tuinen. 


#5948

Bron: Lannoo Uitgeverij