Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_gevolgen_van_afval_in_de_natuur_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 12 juni 2021

De gevolgen van afval in de natuur

We hebben het allemaal wel al eens gedaan, misschien onbewust of misschien omdat we gewoon nog niet hebben stilgestaan bij de gevolgen ervan. Iedereen laat op één of andere manier afval achter in de natuur. Een blikje of een papiertje van een tussendoortje kunnen we al eens kwijtraken tijdens het wandelen maar je treft jammer genoeg ook vaak grotere stukken zwerfafval aan of volledig gevulde vuilniszakken die bewust achter gelaten zijn. Een nieuw soort zwerfvuil die je de laatste maanden meer en meer ziet zijn mondmaskers en gevulde hondenpoepzakjes.

Wat zijn de gevolgen?

Afval opruimen met afvalgrijperHet afval dat we overal aantreffen is een bron van ergernis bij heel wat mensen en het kost ons jaarlijks een hoop geld om het op te ruimen. De gevolgen voor de natuur zijn echter nog veel groter en zorgen op lange termijn voor immense problemen. Afval vervuilt onze bodem, dieren eten van het afval of raken erin verstrikt. Ze kunnen ook effectief sterven door het achterlaten ervan. Bij zowel dode zoogdieren, vogels als vissen wordt bij onderzoek regelmatig plastiek in de maag aangetroffen. Omdat dieren het onderscheid niet kennen, gebruiken ze vaak afval om hun nesten te bouwen. Dit heeft ook gevolgen voor de nakomelingen.

Het kost de natuur soms tientallen jaren om de tonnen afval die we achter laten, af te breken. Gaande van één jaar voor een bananenschil tot 50 jaar of langer voor een blik en plastiek wordt eigenlijk nooit helemaal afgebroken. De natuur maakt het materiaal in de loop der jaren heel klein maar het zal nooit echt verdwijnen en in ons ecosysteem blijven rondcirkelen. Het worden minuscule deeltjes die in onze zeeën en oceanen ronddrijven en door vissen en schelpdieren worden opgegeten. Ook wij krijgen op het einde van de rit de microdeeltjes op ons bord en in ons lichaam.

Plaatsen waar veel afval ligt worden bovendien minder aantrekkelijk om te gaan wandelen. Ik denk dat iedereen liever wandelt in een mooi natuurgebied dan op een vuilnisbelt? Vervuilde plekken trekken ongedierte aan en zijn bijgevolg minder veilig voor onze kinderen en huisdieren.

Microdeeltjes plastiek in vissen en uiteindelijk op ons bord

Corona en het toenemen van afval

Door corona trekken we massaal de natuur in maar daardoor vergroot jammer genoeg ook de berg afval die we achter laten. Terwijl het als wandelaar echt niet veel moeite vraagt om het afval terug mee naar huis te nemen of het in een vuilnisbak te deponeren. Er is geen enkele goede reden te vinden om doekjes, wc-papier, blikjes, kauwgom en mondmaskers zomaar te laten ronslingeren of weg te gooien als je er op uit trekt. Ben je onderweg met de wagen, gooi dan geen afval door het raam in de berm want ook daar leven dieren. 


Gebruik je hondenpoepzakjes bij het uitlaten van de hond om zijn poep op te ruimen, deponeer het zakje daarna dan ook in de vuilnisbak. Wat is het nut van een hondenpoepzakje als je het vervolgens gewoon in de berm laat staan of aan een boomtak ophangt? Dan is het milieuvriendelijker om de hondenpoep gewoon te laten liggen, zonder het zakje. De natuur zal dit veel sneller kunnen afbreken. De poepzakjes in de vuilnisbak gooien na gebruik is de beste oplossing.

Bedankt aan iedereen die wil meewerken aan een betere leefomgeving.  Wil je helpen om het afval in jouw buurt op te ruimen, vergeet dan niet een afvalgrijper mee te nemen.

#5859

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies