Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_beste_vleeskonijnen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 juni 2021

Verschillende soorten vleeskonijnen

vleeskonijnen

Konijnen zijn zeer schattige diertjes om naar te kijken, maar ook om te eten zijn ze erg interessant.
Wereldwijd eet men het vlees van konijnen en er zijn dan ook tal van gerechten die het vlees van een konijn gebruiken als basisingrediënt. Denk maar aan soepen, stoofschotels, barbecue of gewoon gebraden. Niet iedere soort is geschikt voor consumptie (ook wel vleeskonijn genoemd). Er zijn verschillende soorten die bedoeld zijn om te houden als huisdier zoals de dwergkonijnen, andere soorten zijn gekweekt voor het vlees en andere voor hun vacht.

Als huisdier zijn konijnen vrij eenvoudig te houden. Er is weinig onderhoud aan en de huisvesting vraagt weinig plaats (althans in vergelijking met honden of katten). Ook de voeding van konijnen is een lage kost. Dat konijnen zeer populaire huisdieren zijn bewijzen de vele soorten konijnenhokken, accessoires en voeding die te koop zijn in de handel.

Het vlees van een konijn valt in de groep van wit vlees en is veilig voor consumptie door mensen die lijden aan verschillende ziekten, hartpatiënten of mensen die op hun cholesterol moeten letten of mensen die een streng lage-vette-dieet hebben.  Een konijn heeft een zeer lekker wit vlees en biedt vele voordelen: licht verteerbaar en vetarm (bijna vetloos zelfs). En net omdat er zo weinig vet in het vlees zit bevat vlees van konijnen weinig calorieën.
Verder bevat konijnenvlees weinig natrium en dat maakt konijn een goede vleessoort voor personen die problemen hebben met hun bloeddruk.
Konijnenvlees heeft ook een goede hoeveelheid fosfor en calcium, het helpt bij het normaliseren van de stofwisseling en wordt daarom sterk aanbevolen voor kankerpatiënten die radiotherapie ondergaan, omdat het verlaagt de dosis.

Hieronder een lijst van de enkele van de konijnen die gekweekt worden voor hun vlees:

(witte) Nieuw zeelander(witte) Nieuw zeelander
Deze soort is het typische witte vleeskonijn en wordt vaak gebruikt omwille van zijn goede vruchtbaarheid en snelle groei. In de loop van de jaren zijn er zelfs andere varianten van gekweekt die nog beter zijn in groei en voortplanting. Bovendien zijn de nesten steeds groot en kan de voedster hier ook goed voor zorgen.

Gele van Bourgondië
Oorspronkelijk is dit konijn bedoeld voor de consumptie, want met zijn brede bouw en gewicht leent dit konijn zich daar optimaal voor. Meestal weegt een Geel van Bourgondië tussen de 3 en 5 kilogram.

Vlaamse reusVlaamse reus
Zoals de naam aangeeft zijn dit zeer grote konijnen. Ze kunnen meer dan 10 kilogram worden en hebben een groot lichaam met brede structuur. Als slachtkonijn zijn ze wel te gebruiken, alleen duurt het vrij lang alvorens de konijnen slachtrijp zijn. Daarom blijft het kweken van Vlaamse reuzen als slachtkonijn meestal bij een éénmalige test waarna men overschakelt naar andere soorten.

Blauw van Ham
De blauw van ham heeft de donkerste kleur van de blauwsoorten. Dit is een zeer rustig en zachtaardig ras die een grote vruchtbaarheid kent. Bovendien zijn de voedsters zeer goede moeders die vroegrijp zijn en daarom ook een prima konijn om als vleeskonijn te houden. Het ideale gewicht ligt rond de 5 kilo.

Californisch konijnCalifornisch konijn
Deze soort is onstaan door een kruising tussen chinchilla en witte nieuw zeelander. Ook dit konijn heeft een witte vacht maar met zware vlekken. Het zijn blokkerige dieren met een goede vleesproductie. Ze wegen ongeveer 4 tot 6 kilo.

Rex
Deze konijnensoort werd gekweekt voor hun bont en vlees. De volwassen dieren hebben een verscheidenheid aan kleuren (amber, blauw, gevlekt, …) en wegen rond de 4 en 5 kilogram.

De witte wener
Dit konijn heeft zijn oorsprong in Oostenrijk en is ontstaan door Blauwe Weners te kruisen met gewone witte. Daaruit is de Witte Wener ontstaan en bedoeld als slachtkonijn voor vlees en pels. Het kan ongeveer tot 5 kilo wegen. Het heeft bovendien een zeer vriendelijk karakter en is daarom ook geschikt als huisdier.

#4544

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies