Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_beste_besjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 13 april 2021

De beste besjes!

Houtig kleinfruit, het klinkt niet meteen sexy, maar bessen - want daarover gaat het - zijn de diamantjes onder het fruit. Niet alleen omdat ze klein en kleurrijk zijn, maar ook omdat iedereen er dol op is. Bessen zijn echte zomervruchtjes die je meteen in een positieve stemming brengen.  En ... ze steken boordevol vitaminen en mineralen.
Een bes bevat de zaadjes van een struik of boom samen met een voorraadje voedsel voor die zaadjes. Toen onze verste voorouders merkten hoe dol de vogels waren op de bessen, besloten ze om de vruchtjes ook eens te proeven. Ze waren er meteen weg van en dat zijn we vandaag nog steeds. Net als de vogels trouwens.
Om bessen in het wild - of in je tuin - te plukken, moet je snel zijn want de vogels zijn je gegarandeerd voor. Gelukkig zijn er in Vlaanderen telers die weten hoe ze onze gevederde vrienden op afstand moeten houden. In de maanden juli en augustus bieden zij hun kleine diamantjes aan op de markt.

Rode bessenRode en witte bessen

Zijn allebei aalbessen (ribes rubrum). De aalbes is een echte 'local', een plant die zich hier perfect thuisvoelt. Het is een bladverliezende struik die tot 2 meter hoog kan worden. De eetbare bessen zijn rood, wit of roze, hangen in trosjes aan de struik en elke struik levert goed  3 tot 4 kilo bessen op.

Aalbessen zijn doorschijnend helder tot donkerrood van kleur. Het vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes. Witte bessen zijn iets kleiner en zoeter van smaak. 
Aalbessen bevatten weinig vitaminen, maar wel veel pectine. Het zijn dus ideale besjes om confituur of gelei mee te maken.

 • Kopen
  Rode en witte bessen zijn zeer gevoelige vruchtjes.  Ze moeten in perfecte omstandigheden bewaard worden.  Koop ze verpakt in kleine doosjes en eet of verwerk ze de dag van aankoop.
 • Bewaren
  Wanneer je de bessen toch enkele dagen wil bewaren, zet ze dan afgedekt in de koelkast. Invriezen kan ook, los of gepureerd.
 • Keuken
  Witte, maar vooral rode, bessen zijn prachtig als kleuraccentjes op taart of ijs. Je kan ze puur met een beetje suiker eten of ze mengen in yoghurt, smoothies en milkshakes. In zomerse vruchtensalades mogen ze nooit ontbreken.

Zwarte bessenZwarte bessen

Zwarte bessen (ribes nigrum) worden weinig of niet uit het vuistje gegeten. Ze hebben immers een zurige wrange smaak. Toch zijn het 'supervruchten' want ze steken nokvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Het seizoen van de zware bes loopt van halfweg juli tot eind augustus.

 • Kopen
  Minimaal hangen zo'n vijf vruchtjes aan een trosje. Ze moeten allemaal ongeveer van dezelfde grootte, mooi glanzend zwart en gelijkmatig van rijping zijn. De besjes mogen zeker geen kneuzingen of rot vertonen.
 • Bewaren
  Vers kan je zwarte bessen een weekje in de koelkast bewaren.
 • Keuken
  Zwarte bessen zijn uitstekend geschikt om te verwerken tot jam, gelei en coulis omdat ze bijzonder rijk zijn aan pectine.  Ze zorgen voor een mooie 'cassis'-kleur.

Blauwe bessenBlauwe bessen

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Vanaf 1900 begon men deze bes te cultiveren en werden de beste kruisingen gebruikt voor consumptie. Momenteel heeft deze plant zich verspreid over heel West Europa en vinden we ze ook hier in het wild.

 • Kopen
  De blauwe besjes moeten allemaal gelijk zijn van rijpheid en grootte. Kijk na of ze vrij zijn van kneuzingen en rot.
 • Bewaren
  Blauwe bessen kan je enkele dagen bewaren in de koelkast.
 • Keuken
  Blauwe bessen hebben een iets wrange, lichtzure smaak. Je kan ze vers eten, maar ook verwerken in taarten, ijs en sorbets, compotes, jam, gelei, siropen en likeuren.
#4761

Bron: Lava