Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/cytissus_battandieri_ananasbrem_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 1 oktober 2020

Cytissus battandieri of de ananasbrem met gele bloemen als kleine ananasjes en….met de geur van ananas

Cytissus battandieri, de ananasbrem.
Synoniem: Argyrocytissus battandieri

We willen in de tuin graag struiken en planten die een grote sierwaarde hebben. Liefst mooi blad en fraaie bloemen en als het even kan, graag een lekkere geur. Zo zijn de bloemen van de sering prachtig en heerlijk is de geur maar het blad is niet mooi zodat je na de bloei weinig meer te genieten hebt. Wat voldoet aan al die hoge eisen? Mogen we je voorstellen aan de ananasbrem:

Heel speciaal zijn de bloemen van Cytissus battandieri: diepgeel van kleur en met de vorm van kleine ananasjes en….met de geur van ananas! De vlinderbloemige struik bloeit heel rijk met grote dichte trossen in juni en biedt een spectaculaire aanblik en een heerlijke geur. 
Ook de bladeren zijn mooi, een beetje grijzig groen, samengesteld uit drie bij elkaar staande blaadjes.
 
De struik bloeit op het tweejarige hout. Het is van belang om dit te weten in verband met het snoeien: zou je de struik in het voorjaar snoeien, dan heb je zeker geen bloemen. Je snoeit het best direct na de bloei, dat is nog vroeg in de zomer. Takken die in de zomer groeien, zullen het jaar er op bloemen dragen.

Het blad blijft in zachte winters grotendeels aan de struik. Cytissus battandieri kan  als leiboom tegen een (zuid)gevel worden geleid maar voldoet zeker ook als vrijstaande heester in een border. Het is een heester die een meter of drie hoog wordt en dat maakt hem makkelijk in te passen in een border. Je kunt Cytissus battandieri ook opkronen tot een boompje dat je een solitaire positie geeft.
Cytissus battandieri  heeft de naam, niet geheel winterhard te zijn. Toch kan de struik moeiteloos koude winters doorstaan, zonder bescherming.
Graag een plaatsje in de volle zon in niet te zware bodem.

We staan niet alleen in onze waardering voor de ananas want de Royal Horticultural Society heeft deze heester onderscheiden met een Award of Garden Merit, wat zoveel betekent als een aanbeveling voor ieders tuin. 

#2255

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl