Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/cyclamen_kamerplant_cyclaam

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Cyclamen als mooi bloeiende kamerplanten

Cyclamen

Cyclamen, een knolplantje, maakt deel uit van de sleutelbloemfamilie. Het blad is hart- of niervormig, de waterhoudende bloemstengels zijn hol. De paarsroze of witte bloemen bloeien dicht bij elkaar en verspreiden een aangename geur.

Cyclamen persicum gaf dit kamerplantje zijn bekendheid. Door kruising kent de cyclaam vele variaties in kleur en vorm en de veredeling gaat nog steeds door. Het ras Giganteum laat zich opmerken door een bloem die twee keer groter is dan de klassieke vorm.

Ook het blad onderging veranderingen, vooral duidelijk bij de Rex-hybriden. Grote cyclamen kunnen als snijbloem dienen, andere zoals de Wellensiek-cyclaam vallen op door hun dwergvorm.

Een frisse omgeving staat garant voor een lange en rijke bloei. Daarna wordt het verwelkte groen verwijderd, tot enkel de knol rest. In de rusttijd gaat het gieten door, in de lente wordt de vochtige knol verplant en tot bloei gebracht.


 

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Bloeiende bladplant, met bloemen op lange stelen.
Tot 30 cm hoog, 25 cm breed.

Water
Kluit vochtig houden, gieten op een onderschoteltje. Verminderen in de rustperiode. Matig tot hoge luchtvochtigheid.

Temperatuur
Niet winterhard. Verkiest een koele, frisse plek, `s winters 12 C. Bij grote temperatuursverschillen geleidelijk laten wennen.

Licht
Lichte plek zonder direct zonlicht. In de rustperiode iets donkerder.

Bodem
Klassieke potgrond met een deel klei of leem. In de bloei om de twee weken bemesten, tijdens de groei van knol en blad elke week. In de lente verpotten.

Vermeerderen
Zaaien, eind augustus of begin september

#1212
Terug naar boven icoon