Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/costus_curvibracteatus_orange_princess

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 september 2021

Costus curvibracteatus ‘Orange Princess’ een mooie exotische plant

Costus curvibracteatus ‘Orange Princess’

Exotische bloemen en planten zijn populairder dan ooit. Daar zou de gemberachtige Costus curvibracteatus ‘Orange Princess’ wel eens van kunnen profiteren.


 

Het gaat om een bijzondere plant met oranjerode aren, die qua vorm enigszins lijken op Curcuma. Dat de Costus echter geen echte gemberplant is, is te zien aan het blad. Bij de Costus groeit één rij bladeren als een wenteltrap rond de stengel. Echte gember (Zingiber officinalis) heeft twee rijen bladeren en is bovendien aromatisch. De wortelstok is echter niet geschikt voor consumptie. Overigens is de Costus van nature moeilijk in bloei te krijgen, maar deze keer is het de kweker dus wel gelukt. Tussen de rode bracteeën van de aar verschijnen de eigenlijke oranje bloemen. 

Costus curvibracteatus ‘Orange Princess’ wordt onder de fancy naam Ginger ‘Orange Princess’ verhandeld. De plant meet vrij fors: 55 tot 70 centimeter hoog.
De Costus mag niet in de zon. Wekelijks water geven is voldoende. Laat de potkluit echter niet helemaal uitdrogen. De plant wordt verhandeld met minimaal twee bloeiende aren. Als de uitgebloeide bloemtakken worden weggeknipt zal de plant vanzelf nieuwe knoppen vormen.
 

Familie
Costus curvibracteatus ‘Orange Princess’ behoort tot de familie van de Costaceae, waar ook de onbekende Tapeinochilos toe behoort.


Tapeinochilos

Soorten
Op de veilingen worden slechts twee Costus producten geveild. Dit is Costus pulverulentus ‘Serena’ (een groene plant) en deze ‘Orange Princess’.

Verzorgingstips 

  • De plant één keer per week water geven en de potkluit nat houden. 
  • De plant gedijt het best op een plek in de halfzon of halfschaduw.
  • Om de wortels de ruimte te geven, dient de plant een keer per jaar in een grotere pot geplaatst te worden. Na de bloei de hele bloemtak wegknippen, zodat er een nieuwe bloemtak kan ontwikkelen.  

Verklaring van de naam
Costus is een Latijns transcript van de oude Griekse naam kostos, waarmee een aromatische geneeskrachtige plant werd aangeduid.

Belangrijkste kleuren
Oranje

 

#1115