Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/compost_gezonde_planten_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 29 november 2021

De ziektewerende eigenschappen en werking van compost


De ziektewerende werking van compost

Door het gebruik van bodemverbeteraars zoals compost verhoog je het humusgehalte van de bodem en kan een bodem meer vocht opslaan om droge perioden te overbruggen. Dit is de eerste, onrechtstreekse wijze waarop compost ervoor zorgt dat planten minder vatbaar zijn voor ziekten.

compostton om compost in te maken

Compost zorgt ook op een andere wijze voor een grotere ziekteresistentie van planten. De organische stof in de bodem vormt het voedsel voor een complex web van miljoenen bodemorganismen. Hoe meer leven in de bodem, hoe minder kans dat beestjes of schimmels die het op onze planten gemunt hebben, hun werk kunnen afmaken. In gronden met rijk bodemleven kennen deze organismen zelf veel vijanden. De regel is er 'eten en gegeten worden'. Grote populaties van één organisme worden zo onder controle gehouden.

Twee eigenschappen van organische stof zijn van belang om de ziektewerende werking ervan te kunnen inschatten.
Ten eerste dient de organische stof traag af te breken hetgeen een garantie vormt voor een permanente voedselstroom voor het bodemleven. Verse dierlijke mest, en zeker drijfmest hebben om deze reden slechts een beperkte ziektewerende werking. Drijfmest breekt zeer snel af, waardoor het een enorme voedselpiek geeft in de bodem, die echter snel weer inzakt. Turf aan de andere zijde van het spectrum breekt te traag af, waardoor het bodemleven onvoldoende gestimuleerd wordt.
Een tweede belangrijke eigenschap is de variatie in oorsprong van het organisch materiaal. Organische stof van houtig materiaal zal vooral zorgen voor een sterke ontwikkeling van schimmelsoorten en zwammen in de bodem. Groene plantendelen daarentegen leiden tot een versterking van de bacteriële afbraakmechanismen. Om een maximale ziektewerende werking te hebben, moet de oorsprong van de organische stof zo divers mogelijk zijn.

compost houdt de planten gezond

Compost scoort hoog in beide parameters voor de ziektewerendheid. Compost breekt voldoende langzaam af om het bodemleven gedurende jaren van een constante voedselinput te voorzien. Daarnaast is de organische stof in compost van een zeer variabele oorsprong (bladeren, takjes, gras, vruchten van alle soorten door elkaar) waardoor heel veel verschillende micro-organismen erdoor gestimuleerd worden. Zowel aan Amerikaanse Universiteiten als aan onze eigenste K.U. Leuven werd de ziektewerende werking van compost reeds proefondervindelijk aangetoond.

Enkele Limburgse aardbeitelers werken nu reeds jaren zonder bestrijdingsmiddelen dank zij het gebruik van compost. Ook in de tuinbouw zijn de resultaten veelbelovend. Wellicht komt weldra uit Amerika een volgende evolutie overgewaaid. Momenteel is men er volop aan het experimenteren met beënte composten, waaraan specifieke, ziektebestrijdende micro-organismen zijn toegevoegd. Hierdoor zou opnieuw een verdere stap genomen zijn in de natuurlijke bestrijding van plantenziekten in tuinbouw en groenvoorziening.

Voor meer tips over compost in je tuin kijk op www.tuingrond.be

#1942