menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

Compost beschermen in de winter, hoe zo?

Composteren is een doorlopend proces dat in alle seizoenen aandacht verdient. Natuurlijk gaat het gemakkelijk in de zomer, wanneer de temperaturen voldoende hoog zijn, we overvloedig groenafval hebben en neerslag minder vaak voorkomt. Maar hoe zit het met de composthoop in de winter?

Houd de warmte binnen

Compost beschermen in de winterIn de winter kan de temperatuur in de kern van de composthoop flink dalen, wat het hele composteringsproces dreigt stil te leggen - iets wat we absoluut willen vermijden. In een goede composthoop wordt er van nature warmte gegenereerd door het rottingsproces, en juist die warmte willen we tijdens de koudste maanden behouden!

Een slimme aanpak hiervoor is het tijdelijk isoleren van de composthoop met bijvoorbeeld karton, een oud tapijt, of jutezakken gevuld met stro of bladafval. Hiermee geven we niet alleen een warm knus deken aan onze compost, maar we ontvangen ook waardering van compostwormen en andere kleine organismen, die hun dankbaarheid uiten door het proces te versnellen. Hierdoor komt extra warmte vrij wat optimaal is voor de vertering.

Naast het behouden van de warmte, is het ook van belang om te voorkomen dat de compost 'verdrinkt' tijdens de winterse buien. Daarom komt een tijdelijk of zelfs permanent afdak goed van pas. Zo houden we onze composthoop comfortabel en productief, zelfs tijdens de kille wintermaanden.

Composthoop of compostvat?

Een compostvat, ton, of gewoon een goed afgebakende compostzone is altijd een betere keuze dan een losse hoop. Vaten of tonnen zijn eenvoudiger te isoleren en af te dekken, vooral wanneer 'Koning Winter' dreigt het composteringsproces te verstoren. In een compostvat blijft de warmte efficiënt behouden, waardoor het afval sneller transformeert tot waardevolle compost.

Natuurlijk is twee of meer vaten nog beter! Hiermee kan je er één laten rijpen terwijl je het tweede opnieuw vult. Voeg daar eventueel een derde vat aan toe, exclusief voor bladafval, en je hebt een perfecte set-up om het hele compostproces soepel te laten verlopen.

Evenwicht is de sleutel tot goede compost

Wat mag in een composthoopHet is geen geheim dat een gebalanceerde mix van ingrediënten essentieel is voor succesvolle compost. Maar de manier waarop deze ingrediënten worden verwerkt, speelt ook een cruciale rol bij het verkrijgen van een optimaal eindresultaat. In de winter is het vaak een uitdaging om de composthoop te voorzien van een evenwichtige mix van 'bruin' en 'groen' afval.

Houtig materiaal is doorgaans ruim voorradig, omdat we in deze tijd bomen snoeien en mogelijk enkele heesters. Het is raadzaam om het hout te verwerken tot snippers, wat aantrekkelijker is voor de organismen om mee aan de slag te gaan en zo het composteringsproces te versnellen. Een sneller proces betekent meer warmte.

In de winter is het cruciaal om de composthoop niet alleen met 'bruin' materiaal te voeden. Voeg dit geleidelijk toe, en alleen wanneer je ook het 'groene' equivalent hebt verzameld. Onthoud: evenwicht is de sleutel. Het 'groene' materiaal bestaat deze tijd van het jaar voornamelijk uit keukenafval, af en toe wat onkruiden en mogelijk verse paardenmest.

Zelfs in de koude maanden is het belangrijk om lucht toe te voegen aan het proces. Het leeghalen en opnieuw vullen van het vat zorgt voor een goede mix van de inhoud. Een compostwoeler is hiervoor een handige tool. Het enige wat je moet doen is hem in de composthoop prikken en draaien.

Compost gebruiken in het najaar

Compost is als een verjongingskuur voor je tuin, en je kunt het zelfs in de herfst en de vroege winter toepassen. Het geeft je tuin de perfecte boost en biedt de ideale onderhoudsbeurt. De talloze kleine bodemdiertjes die nu nog actief zijn, hebben gedurende de wintermaanden voldoende tijd om het organisch materiaal in de bodem te verwerken. 

Verspreid compost rond bomen, struiken, in de borders en in de moestuin. Het fungeert als een beschermend deken tegen de kou en voorziet de bodem van een waardevolle voorraad organische stof. Hierdoor hebben jouw planten een voorsprong in het voorjaar. Geef je tuin die extra dosis liefde en zie hoe het zich in het voorjaar terugbetaalt.


Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).