Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/compo_tuin_de_spae

Tuinadvies

De tuin van Daniel en Gisèle De Spae - Van Dichel te Evergem is één van de twee winnende tuinen in de eerste wedstrijdronde

"De Mooiste Tuinen van het Land" wordt georganiseerd door Compo ism Tuinadvies en Hobbytuin-magazine.
De tuin van Daniel en Gisèle De Spae - Van Dichel te Evergem is één van de twee winnende tuinen in de eerste wedstrijdronde:

Welke tuinarchitect heeft de tuin uitgetekend en wie heeft hem aangelegd?
Die vraag wordt ons regelmatig gesteld. Het antwoord is vrij eenvoudig: er is nooit een tuinarchitect aan te pas gekomen, aanleggen hebben we zelf gedaan en het onderhoud nemen wij ook voor ons rekening.
Wel is het zo dat, in tegenstelling tot een ontwerp van een tuinarchitect welke onmiddellijk een totaal plan tekent, onze tuin beetje bij beetje is ‘gegroeid’, soms met vallen en opstaan, aanleggen en heraanleggen...maar steeds met de bedoeling stukjes mooier te maken.
Doorheen de jaren, wij wonen hier nu 42 jaar, verandert ook de functie van de tuin: eerst kleine kindjes: zandbak, bosje, grasveld, geitjes en pony...enz. Zijn de kinderen groot of het huis uit dan komt er meer ruimte voor tuin, bloemen en planten.
Zo hebben wij dan jaren in stilte gewerkt en getekend, geplant en verplant tot op een dag een Sleinse vereniging eens vroeg of wij wilden meedoen aan een “Open Tuin Weekend”. Wij hebben dat gedaan en kregen zoveel positieve reacties dat we toen beseften dat we toch wel een bijzondere tuin hadden.
Er was ook vlug plaatsgebrek en we kochten een aanpalend perceel, …daarna nog een stukje…en zo is de tuin momenteel 7500 m2 groot.
In die periode zijn we dan ook in contact gekomen met mensen van de Landelijke Gilden, wat bijzonder verrijkend was. Allemaal enthousiaste tuinliefhebbers. We gingen mee op hun tuinreizen en bezochten hierdoor heel mooie tuinen. Zo is dat tuinieren beetje bij beetje onze echte hobby geworden. Misschien een beetje verwonderlijk, want wij zijn van thuis uit, twee echte ‘Gentenaars’.

Wat is hèt favoriete plekje?
Door de jaren hebben we heel veel hoekjes, doorkijkjes en zichtassen gecreëerd. Eén favoriet plekje? Er zijn er wel een paar, maar hèt plekje is wel ons tafeltje onder de notelaar met een mooi zicht, rustig, koel, muggenvrij….

Wat is hèt mooiste plekje?
Wat wij het mooist aan onze tuin vinden? Het natuurlijke… en de combinatie van tuin en kunst. Ooit hebben wij gedacht onze tuin het logo van ‘Tuinkunst-Kunsttuin’ te geven, maar we hebben het toch maar gehouden op “ ’t Kollebloemke”, verwijzend naar het vakantieterrein waar we elkaar hebben leren kennen.

Geniet u veel in de tuin?
Wat is genieten. In een zetel liggen en niets doen? Voor ons niet. Als het gras afgereden is en de tuin ligt er prachtig bij: dat is genieten. Of een prachtige struik die in volle bloei staat. Of ’s morgens de dauwdruppels op de vrouwenmantel zien; of de waterhoentjes in de vijver…….enz.
Ook het sociale van een tuin is niet te onderschatten: jaren was onze tuin op zaterdagmiddag de plaats waar onze ouders, tantes en nonkels op koffieklets kwamen. Waar onze kinderen en de buurtkinderen kwamen spelen.

Planten Top 5 :
Dat is heel moeilijk, er zijn zoveel mooie planten en soorten, maar als het moet :

  • hortensia's in alle soorten
  • hosta’s
  • rozen en dan vooral de klimrozen in onze fruitbomen en Guirlande d’Amour
  • daglelies
  • buxus

Enkele planten die u tuinliefhebbers zou afraden:

  • karmozijnbes, mooie plant maar zaait zich overal uit
  • klimop: mooi en natuurlijk, maar moet in bedwang worden gehouden.
  • sommige woekerende bamboesoorten

Planten op het verlanglijstje?
Het klinkt misschien banaal, maar we hebben pas een perk aangelegd met gewone witte margrieten! Die hadden we nog niet.

Heeft u nog enkele tips bij het aanleggen of onderhouden van een tuin voor onze lezers?
Wat wij vooral belangrijk vinden aan de aanleg van een tuin  is het natuurlijke uitzicht. De tuin zo aanleggen dat je de indruk krijgt dat het altijd zo geweest is. Dat de paden er niet zomaar liggen, maar een doel en een functie hebben.
Daar bovenop proberen we natuurlijk de algemene regels van tuinieren te respecteren :vb. keuze van planten: zon/schaduw, hoog/laag, diverse bladvormen, éénjarigen, vaste planten, werken met hagen, groenblijvende structuren…enz.
Bij de keuze van planten durft het wel eens botsen tussen ons twee, ik wil het soms zo natuurlijk dat gans ons huis zou mogen overgroeien met wilde wingerd of klimop. Gisèle wil het toch wel wat meer in de hand houden. Ik denk dat onze tuin het resultaat is van de gulden middenweg.

Wat is de favoriete tuinjob en wat maakt de tuin mooi?

Dat gaat eigenlijk samen: de gewone opkuis van de tuin, gras afrijden, kantjes bijsnijden, paden en oprit proper houden… en de planten weelderig groeiend. En als dat allemaal gedaan is: Gewoon eens onze tuin, …bekijken en denken,……. toch schoon hé.
Regelmatig, zo om de 2 of 3 jaar doen we nu mee aan de “Open Tuinen” van de Landelijke Gilde. Steeds een groot succes.

Wenst u deze prachtige tuin te bezoeken dan kan dat tijdens de komende open tuindagen, het laatste weekend van juni.

Daniel en Gisèle De Spae - Van Dichel
Kromvelde 27 te Evergem (Belzele)
 

TIP: Vanaf 1 mei tot 20 juni 2010 kunt u zelf ook deelnemen aan de 2de en laatste wedstrijdronde.

Je hebt groene vingers en bent gepassioneerd met het onderhoud van je droomtuin bezig? Neem dan deel aan onze wedstrijd “De mooiste tuinen van het land” en maak kans op 1 van de 4 Garden Party’s voor 10 personen ter waarde van 2.000 €!

Deelnemen via www.demooistetuinen.be

Bij het bepalen van de winnaars zal rekening gehouden worden met:

  • originaliteit: heb je een uniek karakter aan de tuin gegeven?
  • harmonie in de tuin: ben je erin geslaagd een homogeen resultaat te creëren waar het fijn vertoeven is?

De verfijndheid en de grootte van de tuin zijn dus niet belangrijk. COMPO wil vooral die mensen belonen die hun tuin met passie hebben vormgegeven en onderhouden. Waag dus zeker je kans!


#2527

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be