Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/compo_tuin_antwerpen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 17 oktober 2021

De tuin van de familie Luyten te Bonheiden werd één van de genomineerde tuinen in de tweede wedstrijdronde


"De Mooiste Tuinen van het Land" wordt georganiseerd door Compo ism Tuinadvies en Hobbytuin-magazine.
De tuin van de familie Luyten te Bonheiden werd één van de genomineerde tuinen in de tweede wedstrijdronde:

Wat vond je belangrijk bij de aanleg van uw tuin?
Het behouden en integreren van de bestaande natuurelementen. Zo hebben we lang getwijfeld om een formatie wilde kerselaars alsook een reeks loofbomen waaronder een mooie eikenboom met de grond gelijk te maken. Naderhand zijn we nu erg blij dat we het aangedurfd hebben voor een tuininrichting te kiezen die heel wat bestaande bomen en struiken integreert. Zo is er doorheen de wilde kerselaarformatie een mooi arduinen pad getrokken, vormen de loofbomen die we weerhouden hebben zowaar een boog (halve cirkel) hetgeen bij hoogzomer meteen voor aangename schaduwkoelte zorgt.

Onze tuin is in feite opgebouwd uit 3 delen , op een dergelijke wijze dat je nergens een strikte afbakening kan vinden.
Het eerste deel (voortuin, zijterrassen aan huis, achtertuin met terras) is in 2004 bijna geheel nieuw aangelegd ism tuinarchitect Van Hoof.
Het tweede deel is de inpassing van de tuin met behoud van bomen, struiken, brempartijen, wat reliëf,...

Om dan te slotte in het derde deel over te gaan dat grotendeels behouden is als bos, maar toch wat inkleuring gekregen heeft met klimplanten, varens, riet, diverse variëteiten van struiken, ..enz

Wie doet het onderhoud van de tuin?
Wijzelf.

Wat is uw favoriete plekje?
Er zijn tamelijk wat favoriete plekjes afhankelijk van het seizoen, de buitentemperatuur en de zonnestand. Zo is om te beginnen een ochtendterras, middag- en avondterras.
Als bezige bijen wordt nog het meest gebruikt gemaakt van het avondterras, waar een mooie druivelaar het decor mooi inkleurt.

Daarnaast zijn er in de tuin heel wat plekjes waar men zich even kan terugtrekken. Een plekje bij de bank onder de eikenboom, een hangmat, een zwembadje en speeltuigen voor de kinderen, het kippenhok of de moestuin, onder de plataan, wat dieper in de tuin ....

Geniet u veel in de tuin?
Ja, zowel tijdens het onderhoud van de tuin (er is een enorme verscheidenheid aan jobs gedurende een seizoen) als het rustig lezen of de BBQ aansteken,...
Eigenlijk leven we als het enigszins kan buiten.


Hydrangea quercifolia

Hoe is de passie voor het tuinieren ontstaan?
Eerlijk gezegd uit noodzaak. De kiemen zijn denk ik gelegd door de selectiecriteria van onze bouwgrond. We zochten naar een wat groter stuk op de buiten en van het een komt zo het ander.

Ga je soms nog op reis en wordt dit dan gelinkt aan tuinbezoeken?
Hoewel er geen maniakale rush naar botanische bestemmingen in ons schuil gaat, is voor mij de natuur en omgeving van onze reisbestemming zeer belangrijk. Hier zoeken we steeds de balans met zee, zon en strand. Toch is er een klassieker: elk jaar brengen we één plant mee van onze reisbestemming. Zo hebben we ondertussen reeds tamelijk wat uitheemse variëteiten.

TOP 5 van aan te raden planten in uw tuin of planten waar u trots op bent deze in uw tuin te hebben.
Gezien ik niet van hitparades hou, hoop ik dat het me niet kwalijk genomen wordt dat ik me beperk tot een top 3. Waarbij de dakplataan (een plataan met een horizontaal dakniveau van 6 meter op 6 meter) de spits afbijt.


Dakplataan overdekt het terras.

Gevolgd door de druivelaars, die de gevelmuur aan onze avondterras bekleden. Een lust voor het oog gedurende een aanzienlijk deel van de zomer.


De druivelaars worden langs draden langs de gevel geleid.

En de duivelsboom. Toegegeven dit is een zeer simpele snelgroeier, maar door ze met meerdere struiken in een formatie te combineren zijn er echt wél leuke dingen te doen.


Duivelsboom (Aralia elata)

Enkele planten waarmee u slechte ervaringen heeft gehad en anderen zou afraden om ze in de tuin te gebruiken.
Aster Novi Belgi omwille van zijn woekerend karakter en hemelbomen om dezelfde reden.
Er zijn ook een reeks planten die minder goed in onze tuin gedijen, maar dat schrijf ik eerder toe aan de aard van de grond.

Enkele tips voor de lezers bij de aanleg of onderhoud van de tuin of andere tuintips.
Eerst en vooral benadrukken dat we niet veel kennis ter zake hebben. Maar gezien de vraag nu voor ligt. Er is begrijpelijkerwijze een drang om van meet af aan volwassen planten in de tuin staan te hebben. Dit is niet alleen duur maar tevens neemt risico op uitval toe naarmate de plant groter is. Daarom het advies om klein te starten, en voldoende rekening te houden met de afstanden dat alles nog volumineuze vormen zal aannemen; klassieke foutje is planten te dicht tegen een pad, ....

Onlangs zag ik nog eens foto's van juist nadat onze tuin aangelegd was, wél die kleine charmante plantjes zijn ondertussen uitgegroeid tot mooie volwassen hagen, bloempartijen. Dit duurt heus niet zo lang.

Waar haalde je de ideeën of kennis om zo’n mooie tuin aan te leggen?
De tuinarchitect in combinatie met onze wens om de bestaande natuurelementen tot op zekere hoogte te behouden. Naderhand aangevuld met ideeën die we her en der oppikken.

Welke planten staan nog op uw verlanglijstje?
Probleem is plaats. Maar ik denk wat we ons de komende jaren vooral gaan toeleggen om nog wat meer variatie aan te brengen in het achterste deel van de tuin. Dit is voor mij ook het meest boeiend om in de bestaande natuur wat in te passen.

Wat is uw favoriete tuinjob?
Dit is opeens een moeilijke vraag. Maar als we echt eerlijk zijn, de periode wanneer de sapstroom stil valt en je aan de slag kan om bepaalde delen te herinrichten of bepaalde ingrepen te doen.

Wat maakt een tuin mooi voor u? Het harmonieus integreren van nieuw aangelegde tuin in een bestaande natuuromgeving zoals reeds eerder toegelicht.

#2628

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be