Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/communie_bloemstuk_lentefeest

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 14 juni 2021

Communie of vormselfeest in kleur - bloemstuk op het lentefeest

Communie of vormselfeest in kleur

Wie een (tuin)feest plant voor een communicant of vormeling denkt ongetwijfeld ook aan hoe men zijn tafel aantrekkelijk kan maken. Kinderen houden van kleuren en misschien zijn ze zelfs bereid om te helpen bij het maken van deze tafeldecoratie.

bloemschikken lentefeest - communie

Wat heb je nodig voor het stuk op de 3 schaaltjes?

  • 4 Witte Avalanche rozen
  • ¾ van een pakje crèmekleurige ranonkels
  • Een 6 tal Calla’s Garnet Glow
  • 10 x Dianthus barbatus 'Green Trick'
  • Een 3 tal Aspidistra bladeren: niet te klein
  • Een 4 tal Anthuriums 'Green Love'
  • Een 3 tal Hedera of klimopranken
  • Viburnum opulus of Gelderse roos, ook wel sneeuwbal genoemd
  • 1 blok oasis steekschuim
  • etalagespelden

Als recipiënt heb ik 3 platte, roze polystone schaaltjes gebruikt. Een aantal bloemen heb ik afgestemd op deze kleur. Vergeet ook je gereedschap niet: mesje, snoeischaar, schaar, … Leg alvast je blok steekschuim maar op het water. (niet onderduwen!!)

bloemschikken lentefeest - communie

Werkwijze

Snij 3 gelijke, vierkante stukken uit het steekschuim van ongeveer een 4 tal cm hoog. Snij heel fijn een stukje af van de randen en de hoeken, dit maakt het steken makkelijker.
Knip de nerf uit de Aspidistrabladeren. Speld het blad rondom het stukje steekschuim. Zorg dat het blad ongeveer gelijk of een heel klein beetje boven het steekschuim uit komt.
Ik ben begonnen met het steken van mijn klimopranken. Zo bepaal je meteen ook de afstand tussen de schalen. Je steekt deze makkelijk als je een fijn sneetje maakt in je Aspidistrablad. Begin bijvoorbeeld links, maak een lus naar het middenstuk en speld daar het uiteinde aan de rechterkant vast. Je 2e rank begin je aan de linkerkant van je 2e stuk, lus maken naar de rechterkant van je 3e stuk en ook daar vastspelden.
Vervolgens verwerk je eerst de rozen. Om je ranonkels gemakkelijk te steken kan je met een stokje al een gaatje maken. Neem de steel van de ranonkel onderaan vast en steek deze heel voorzichtig, stap voor stap in het steekschuim. Werk gegroepeerd, dit brengt rust in het stuk. Wissel de kleuren af.
Calla’s laat je best een aantal uur uit het water zodat deze makkelijk buigen. Drapeer deze over de 3 stukjes. Je verwerkt systematisch alle materialen. Vul de overige gaatjes op met viburnum. Ook hiervoor maak je best eerst een klein gaatje om deze diep genoeg in het steekschuim te krijgen. Laat je eigen creativiteit zijn gang gaan en je zult zien dat het resultaat er mag zijn.
Zorg voor een bijpassend tafelkleed en / of tafelloper en iedereen zal graag plaats nemen aan jou eigen feestelijk verzorgde tafel.

bloemschikken lentefeest - communie

zelf bloemschikken communie

Tips en weetjes

Viburnum kan na een paar dagen al slap hangen. Het hangt ervan af hoe goed en hoe diep je het steeltje in het steekschuim hebt gestoken. Je kunt deze bijvoorbeeld vervangen door hortensia. (wel op draad zetten).
Snij je rozen met een scherp mesje heel goed schuin aan. Steek al je bloemen diep genoeg in het steekschuim waar ze het meest water kunnen opnemen.
Als je ranonkels groepeert, zorg dan dat er nog een ruimte is voor de bloem om open te komen. Ranonkels zijn heel dankbare voorjaarsbloemen die mooi open komen en lang staan.

Maak er een gezellig en bloemrijk feest van!

#2494

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be