Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/coloradokevers_de_plaag_in_de_aardappelteelt?mi=1308&k=412103&eid=14043677&utm_source=TUBE&utm_campaign=MAILING_2020_07_24_1595584160&utm_medium=email&utm_term=MAILING_2020_07_24_1595584160_412103

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 29 november 2022

Coloradokevers: de plaag in de aardappelteelt

Coloradokevers

Aardappelterreur is terug

In de jaren 70 waren ze de grootste vijand van de aardappelboeren. Hele velden met aardappelteelt werden in snel tempo kaalgevreten door de kleine rode larven van de coloradokever. De kevers kwamen oorspronkelijk voor rond Mexico waar ze vrijwel uitsluitend leefde van de stekelnachtschade, een plant waar de aardappelplant nauw aan verwant is. Door goederentransport vanuit Amerika eind de 19e eeuw, migreerde de kever naar Europa waar ze al snel het hele continent teisterden. Tot voor kort was de plaag onder controle te houden. Maar steeds vaker worden aardappelvelden en moestuinen opnieuw geteisterd door vraatzuchtige larven en kevers.

Levenscyclus: ei - larve - pop - kever

eitjes coloradokeverDe coloradokever overwintert ondergronds op een diepte van 50 cm. Van zodra de temperatuur daalt onder -7°C, bevriest de kever om te overleven. Bij de eerste voorjaarswarmte ontpoppen de kevers zich en komen ze een tweetal weken later terug bovengronds tot midden oktober. Deze eerste generatie kevers vliegen vanaf april uit en leggen gedurend een drietal weken tot in juni hun eitjes in groepjes aan de onderkant van het aardappelloof. In een warm jaar kan dit tot 3 maal per jaar zijn met een maximaal aantal van 800 eitjes. Afhankelijk van de temperatuur, ontpoppen de grijs gekleurde eitjes zich binnen de 5 tot 21 dagen. Vanaf dan starten de larven met het eten van het loof en worden ze geleidelijk aan roder van kleur. Op drie tot vijf weken tijd vervelt de larve tot driemaal toe. Wanneer ze voldoende hebben gegeten, laten de larven zich vallen en verpoppen ze zich in de grond tot kever. Van alle fasen die de coloradokever doorgaat, eet hij het meest van het aardappelloof tijdens zijn fase als larve.


Biologisch bestrijden: tips en tricks

  • larve coloradokeverDe coloradokever staat gekend om zijn vermogen resistentie te ontwikkelen tegen insecticide. Op aardappelvelden kan de plaag het best onder controle worden gehouden door jaarlijks aan gewaswisseling te doen. Plant het volgend jaar een ander gewas zodat wanneer de larven het jaar nadien ontpoppen, ze moeten opzoek gaan naar voedsel. De larven zijn niet mobiel genoeg om te overleven en zullen uiteindelijk sterven.
  • In de moestuin is de coloradokever in te tomen door het aanwezige onkruid snel te verwijderen. Het plaatsen van een folietunnel of vliesdoek kan helpen tegen het verder verspreiden tenzij de overwinterde kever onder het folie in de grond leefde.
  • Controleer tijdig je planten. Bij aanwezigheid van larven kan je met de handen door het loof gaan. Hierbij vallen de larven en kevers op de grond en zullen de meeste larven de plant niet halen. Het nadeel van deze methode is dat grote larven in de grond kruipen en zullen verpoppen, en de kevers terug op de planten kunnen. Gebruik daarom een opvangbak met water om dit te voorkomen. Nog effectiever is het knijpen of plat duwen van de larven en eitjes. Dit lokt natuurlijke vijanden die de eitjes en larven van de kever opeten. Draag steeds handschoenen bij het bestrijden van de coloradokever, daar zowel de kever als larve giftig zijn.
  • Aaltjes en larven van lieveheersbeestjes eten de larven en eitjes van de kever op. Op deze manier bestrijden ze op een natuurlijke wijze de coloradokever. #5777Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon