Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/cleisostoma

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 september 2020

Niet zo vaak gezien in een collectie - Cleisostoma

Cichlochista

CleisostomaJaren geleden kocht ik bij een kweker een Cichlochista specie. Het zat op een origineel twijgje. En onderaan zat er een ‘grassprietje’. Veel meer dan een grassprietje kon je het niet noemen. Ik vroeg de kweker wat het was, hij wist het ook niet zeker maar hij dacht mogelijk toch een zaailing van een orchidee te moeten herkennen.

De Cichlochista bloeide en deed het jaren lang goed.

Tot hij er na vele jaren de brui aan gaf. Het grassprietje, werd door de jaren een heuse spriet. En het was duidelijk een orchidee. Priemdunne-, rolronde bladeren, zo’n 8-tal cm lang, ingeplant op een steel om de twee tot drie cm en nog steeds op hetzelfde twijgje.

Al hing het er nog amper aan vast. Enkele oude wortels, maakten dat het er nog net aanhing, zo’n tiental cm onder de positie waar het oorspronkelijk ontsproot. Want de steel groeide naar onder toe en door de jaren waren er toch al vele tientallen bladeren ontwikkeld, er waren er ook al heel wat van afgevallen.

Eind 2005 bloeide het voor het eerst keer en november 2006 weer. De bloemtak was slechts 1à tot 12cm lang. En droeg een vijftien tal bloemen. Aanvankelijk maakte ik wat foto’s, die ik op diverse forums plaatste in de hoop de naam zo te kunnen achterhalen. I kreeg evenwel weinig reactie’s. Tenslotte reste er me niets dan zelf op zoek te gaan. In het boek ‘Orchids of Java’ van J.B.Comber vond ik een sleutel die me bij het geslacht Cleisostoma bracht. Over een soortnaam had ik nog geen zekerheid. Ook op internet vond ik wat info. Cleisostoma williamsonii moet het zijn. Al durf ik daar geen gif op innemen. Er zouden immers 89 verschillende specie’s zijn beschreven volgens de KEW-list. Op de site van de Swiss Orchid Foundation vond ik een mooie foto en herbarium materiaal.

Sarcanthus  Cleisostoma

Het geslacht heeft dus kenmerkend een monopodiale groeivorm, meestal met smalle gevouwen bladeren, soms ook rolronde. De bloemaar is hangend met veel kleine bloemetjes. De sepalen ne petalen zijn allemaal ongeveer even lang. De lip is drielobbig, met een duidelijke spoor aan de basis. Daar binnenin zit een callus of aangroei die vastzit aan het zuiltje.  

Veel soorten van dit geslacht zijn beschreven geweest als Sarcanthus, maar later ingedeeld als Cleisostoma. Vandaar dat er af en toe nog de naam Sarcanthus wordt gebruikt voor aangeboden soorten, voortvloeiende uit oude beschrijvingen.

Deze soort is dus duidelijk een twijgepifiet. De manier dat hij in mij bezit kwam maakt dat des te duidelijk. Hij moet erg veel licht krijgen en een hoge luchtvochtigheid. Ook een hogere temperatuur. Is absoluut niet geschikt om in pot gekweekt te worden, en dus ook moeilijk houdbaar in de huiskamer.

#4815

Auteur: Patrick Mannens