Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/chinese_kool

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 28 november 2020

Chinese kool of Brassica pekinensis

What's in a name? Chinese kool hoeft niet van China te komen en is in feite helemaal anders dan de traditioneel bekende koolsoorten zoals bloemkool, rode of witte kool,... Wat Chinese kool wel gemeenschappelijk heeft met de vele koolsoorten en ruimer bekeken met alle groenten, is de hoge voedingswaarde en het extreem lichte caloriegehalte. Een groente die zeker in het winterse 'plantaardige plan' voor een gezond en krachtig leven thuishoort.
Met Chinese kool biedt kansen voor exotisch, gezond en verrassend winters kokkerellen en... smullen.

Chinese kool made in Belgium

Chinese kool hoort thuis in de Cruciferae-familie (kruisbloemigen) en het geslacht Brassica waartoe zowat alle koolsoorten behoren. Deze kool is nauw verwant met paksoi, een koolsoort eveneens afkomstig uit Azië. Het Pekinese woord 'soi' betekent overigens 'groente'.
Chinese kool heeft een langwerpige vorm met gedrongen gesloten krop en bezit een lang blad. De buitenzijde kleurt zacht dankzij de schakering van wit en groen van het omblad.
De Belgische veilingen verhandelen per jaar steeds meer Chinese kool. De groente wordt zowel in serres als volle grond geteeld. Oorspronkelijk geliefd bij mensen die voorkeur gaven aan een vegetarisch dieet, blijkt de groente nu ook z'n verdiende plaats te krijgen bij liefhebbers van een gevarieerde gezonde keuken waarbij Chinese kool haar sociale karakter toont door onverwachte maar geslaagde culinaire combinaties met vlees en vis.

Chinese kool, groene energie met smaak!

Chinese kool à la is een prima aanvulling voor een gezond winters dieet. Deze groente is een goede bron van vitamine C, , calcium en ook vitamine A. Met 12 kcal per 100 g Chinese kool wordt geen vet aangevoerd maar wel een behoorlijk percentage vezels (2.5 g op 100 g Chinese kool). Perfect om ons metabolisme kracht te geven tijdens de wintermaanden.
Bovendien is Chinese kool licht verteerbaar.

De andere smaak van Chinese kool

Deze bladgroente bezit een geweldig voordeel: al vertoont ze zowat alle gezondheidseigenschappen van kool, toch smaakt Chinese kool anders. Sommigen vermelden een lichte mosterdsmaak, maar overduidelijk is de veel zoetere smaaktoets die zeker bij kinderen een tien op tien verdient.

Chinese kool: niet raar, snel klaar. Echt waar!

Bij vers aangevoerde Chinese kolen van zie je een bladgroente waarbij de bladeren een frisgroene kleur hebben en uiteraard is er geen spoor van nerfbruin of natrot.

De kool slinkt erg bij bereiding: om 200 g over te houden, dien je te starten met zo'n 350 g! De bewaartijd in de koelkast bedraagt ongeveer twee weken bij een normale bewaartemperatuur van zo'n 5°C... Indien je de kool doormidden snijdt, is het aangewezen de middenvlakken af te dekken met huishoudfolie. Chinese kool is geen moeilijke groente: ze is gemakkelijk te bereiden en ook snel gaar. Te veel garen, is zelden goed en dat is ook zo bij deze 'Chinese' groente. Tien minuten koken volstaat en bij wokken mag het je de timer zelfs iets minder lang instellen.
Wie Chinese kool als basisingrediënt voor een slaatje gebruikt, kan best de buitenste bladeren opzij houden. De binnenste bladeren zijn het malst. Gooi echter de buitenkant niet weg! De bladeren zijn evengoed lekker en eetbaar en uitermate geschikt als 'verpakking' van andere topingrediënten, het geheim van een superverrassend slaatje!

Elke dag meer wereld op je bord!

Gezond, snel klaar, een tijdje houdbaar, leuk zoet, caloriearm, verrassingen in de lange wintermaanden... de conclusie is nu al duidelijk. Chinese kool wordt een vaste waarde in Belgenland. Terecht overigens, want de culinaire mogelijkheden met deze groente zijn quasi oneindig.
Chinese kool is enorm lekker als rauw geraspte basisgroente voor een knapperig slaatje. Maar de bladgroente verdraagt ook het koken of stomen, en is zeker geschikt voor een zachte groentevulling bij diverse wokgerechten.
Gevulde koolbladen van paddestoel-risotto gecombineerd met konijn, kip of een hardere vissoort als zeewolf of tonijn... zijn dan weer hoogstandjes goed voor de feestdagen. Typisch is dat de bladgroente zich beter laat combineren met de magere, witte vleessoorten en de 'gevleesde' vissoorten. De zoete smaak van Chinese kool vraagt een drankbegeleiding waarbij een beetje aroma noodzaak is. Een doorsmakend witbier waarbij koriander niet vreemd is, een bier van het Saison-type, een gekarameliseerd licht bruin bier zijn zeker treffers. Bij wijnen gaat het eerder richting Alsace of een droge Spaanse witte.

Met alle Chinezen en zeker met den deze!

In Vlaanderen kampt ongeveer 1 op 2 volwassen mannen en 1 op 3 volwassen vrouwen met overgewicht. De cijfers van obesitas variëren tussen de 12 en 15 %. Naast gewicht en “body-mass-index” is ook de vetverdeling in het lichaam een belangrijk aandachtspunt. Vetophoping ter hoogte van de buikstreek (abdominale obesitas)
verhoogt het risico op cardio-vasculaire aandoeningen.
Een voedingspatroon met meer nadruk op plantaardige ingrediënten kan een hulp zijn om obesitas te bestrijden. Vooral omdat o.a. fruit en groenten caloriearm zijn en rijk aan essentiële voedingsstoffen.  Ook diabetes is een vaak voorkomend gevolg van abdominale obesitas en dus kan een dieet bestaande uit voldoende plantaardige elementen 'vruchten' afwerpen. Tot slot brengen groenten ook weinig vetten aan, waardoor de cholesterolwaarde gunstig kan evolueren.
Chinese kool is een schoolvoorbeeld van al deze gunstige eigenschappen. Maar het belangrijkste is: gezond kan ook lekker zijn, zelfs exotisch!
Geef toe, is er nog een reden nodig om niet als de bliksem een Chinese kool te zoeken bij je groenteboer?

#3661

Bron: Flandria