Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/chimonanthus_of_winterzoet


https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 22 mei 2022

Chimonanthus of winterzoet bloeit met fel geurende bloemen in de winter

Chimonanthus of winterzoet brengt geurend geluk in de tuin.

 

Zintuiglijke indrukken hebben invloed op de gemoedstoestand. Bij kleurwaarneming is dat duidelijk te zien: dikwijls heb ik mensen vrolijk uit de oranje rozentuin zien komen en in een andere tuin zien huilen. Maar ook geuren hebben invloed op het gevoel van een mens. Er zijn zelfs therapieën op gebaseerd. Daar wordt wel eens sceptisch over gedaan want er is geen exacte wetenschap om bewijzen voor de werking te leveren. Gelukkig hoeven we ons niet met bewijzen bezig te houden hoewel het interessant zou zijn een experiment te doen met de Chimonanthus praecox. De hypothese zou zijn dat de geur van Chimonanthus praecox gelukkig maakt.


De mooie en sterk welriekende bloemen van de Chimonanthus praecox

 Chimonanthus praecox is een heester die in de winter bloeit met gele bloemetjes die een paarsrood hartje hebben. Ze zitten op het kale hout en zijn aardig om te zien maar niet direct opvallend. In de zomer zou je aan de bloem zo voorbij lopen maar in de winter is alles dat bloeit welkom. Aan de geur valt echter niet voorbij te gaan. Chimonanthus praecox wordt wel meloenboompje genoemd maar ik heb nog nooit een meloen geroken met een geur die lijkt op de Chimonanthus. De andere Nederlandse benaming van winterzoet is dan ook een stuk passender.

 

Het is vaak moeilijk om een kleur te beschrijven, maar een geur beschrijven is helemaal een hachelijke zaak. Je vervalt snel in een waardering (het ruikt lekker) of in een vergelijking (ruikt naar kokos). Bij voorbaat verontschuldig ik me dan ook, dat mijn beschrijving ontoereikend zal zijn.

 

Voor me ligt een takje van de struik, dat ik zojuist heb afgeknipt. Ik ruik er aan. De geur is kruidig en pittig, zwoel en fris tegelijk. Het doet denken aan een hyacint maar is veel verfijnder. Het effect van de geur buiten, in het voorbijlopen, is feitelijk prettiger dan het effect van binnen aan een takje zitten snuiven. De sensatie van onverwacht door de lucht bij je gebrachte geur maakt dat je er buiten veel meer direct wordt getroffen.

 

Plant Chimonanthus praecox langs een pad of deel van de tuin waar je vaak langs loopt. Dan zul je in de winter dikwijls verrast worden door een vleug van de geur en zullen de winterblues als sneeuw voor de zon smelten. Meer info over de struik: Chimonanthus of winterzoet

 

#1350Martje van den Bosch

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl

Terug naar boven icoon