Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/carnaval_eten_brunch_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 5 december 2020

Carnavalbrunch met kindvriendelijke groentegerechten

Carnavalbrunch met kindvriendelijke groentegerechten

Kinderfeestjes zijn leuk, maar meestal een zoete bedoening. Hoe houden we ze gezond? Door lekkere groenten te verpakken in gerechten die kinderen erg graag lusten: bijvoorbeeld in wafels, pannenkoeken en ijsjes. Het is ook een handige manier om kinderen groenten te doen eten die ze anders niet lusten.

Groentewafeltjes
Voor 8 wafeltjes

15 cl melk
60 g boter
50 g suiker of equivalent zoetstof
120 g bloem
3 eidooiers
2 eieren
700 g groenten (wortelen, knolselder, courgette, ui, raap, rode biet…)
100 g gerookt spek
Zout en peper

Schil en was de groenten, snijd ze in blokjes en kook ze gaar. Plet ze met een vork.
Kook de melk met de boter, de suiker en een snuifje zout. Voeg de bloem toe en roer het deeg tot het de melk heeft opgenomen. Voeg er een voor een de eieren en de eidooiers aan toe. Meng tot een homogeen beslag.
Bak het spek krokant in een aanbakvrije pan. Versnipper het spek tot kleine stukjes. Meng het spek met de groenten en voeg dat mengsel toe aan het beslag.
Verwarm een wafelijzer. Olie het lichtjes in en bak daarin het groentebeslag tot goudgele, krokante wafeltjes.

Witloofwafeltjes
Voor 8 wafeltjes

6 stronken witloof
Boter
50 g suiker + 50 g suiker extra
15 cl melk
60 g boter
120 g bloem
3 eidooiers
2 eieren

Was de witloof, maak de blaadjes los, snijd ze in kleine stukjes en stoof ze aan in boter met 50 g suiker tot de snippers gaar en gekarameliseerd zijn.
Kook de melk met de boter, de suiker en een snuifje zout. Voeg de bloem toe en roer het deeg tot het de melk heeft opgenomen. Voeg er een voor een de eieren en de eidooiers aan toe. Mengt tot een homogeen beslag. Meng er de witloofsnippers onder.
Verwarm een wafelijzer. Olie het lichtjes in en bak daarin het witloofbeslag tot goudgele krokante wafeltjes.

Knolselderpannenkoeken
Voor 10 pannenkoeken

500 g vastkokende aardappelen
500 g knolselder
2 eieren
1 ui, fijngehakt
Peper en zout
Muskaatnoot
3 eetlepels olijfolie

Schil de aardappelen, rasp ze boven een vergiet en laat ze uitlekken.
Schil de knolselder en rasp ze eveneens.
Meng aardappelen en knolselder. Voeg er de eieren en de fijngehakte ui aan toe. Kruid met zout, peper en muskaatnoot.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit olijfolie in een koekenpan, schep er een lepel van het beslag in, druk goed plat met de achterzijde van een lepel en bak de pannenkoek aan beide kanten goudgeel. Ga zo verder met de andere pannenkoeken. Leg de pannenkoeken nog een vijftal minuten in de warme oven tot ze binnenin volledig gegaard zijn.
Je kunt de knolselder vervangen door dezelfde hoeveelheid wortelen. Voeg er eventueel 2 eetlepels fijngehakte kruiden (mix van bieslook, peterselie, koriander) aan toe.
Groentepannenkoekjes
Voor 8 kleine pannenkoekjes

2 middelgrote aardappelen
1 middelgrote ui
1 courgette
2 wortelen
10 g geraspte parmezaanse kaas
½ koffielepel lookpoeder
1 mespunt witte peper
1 mespunt zout
Bloem
1 ei
Olijfolie
Schil de aardappelen en rasp ze. Schil de courgette en snijd het vruchtvlees in piepkleine stukjes. Schraap de wortelen en rasp ze. Meng de groenten samen met de kaas, ei, peper, zout en lookpoeder. Voeg voldoende bloem toe om het mengsel te binden. Maak met het mengsel kleine dunne pannenkoekjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak daarin de pannenkoekjes tot ze volledig gegaard zijn.
Voor een zoete pannenkoek: voeg 3 eetlepels suiker toe, eventueel 20 g vanillesuiker en 1 fijngesneden appel.


Pannenkoek met spinazie en ricotta
Voor 12 pannenkoeken

100 g bloem
1 ei
20 cl melk
Zout
Olie
150 g spinazie
Boter
3 eetlepels ricotta

Breek het ei over de bloem. Meng er vervolgens beetje bij beetje al roerend de melk aan toe, plus een mespuntje zout. Bak de pannenkoekjes in wat olie in een warme koekenpan.
Verwarm de boter en smelt daarin de spinazie. Neem de pan van het vuur als de spinazie flink geslonken is. Voeg er de ricotta aan toe.
Beleg de pannenkoeken met dat mengsel en rol ze stuk voor stuk op.
 

Witloofijs
Voor 8 bolletjes

2 stronken witloof
Sap van ½ citroen
100 g suiker
250 g vanilleroomijs

Kook de witloofstronkjes gaar in water met het citroensap en de suiker. Mix de stronkjes en het vocht. Giet de witloofpuree over de roomijs en roer tot het mengsel zacht is. Zet het mengsel 3 uur in de diepvriezer en roer er om het half uur met een vork door om te voorkomen dat er zich al te grote ijskristallen vormen.


Appelpannenkoekjes
Voor 10 pannenkoeken

100 g bloem
2 eieren
12,5 cl melk
1 appel
1 snuifje kaneel
Boter

Schil de appel en snijd hem in schijfjes. Doe de melk in een kom en breek de eieren boven de melk. Voeg de bloem toe en roer goed met een klopper. Voeg er de appelschijfjes aan toe en meng.
Verhit een beetje olie in een pan en giet er een deel van het beslag in. Bak de omelet aan 1 kant goudgeel, draai hem met een spaan om en bak de andere kant goudbruin. Doe hetzelfde met de overige pannenkoeken.


Blinis met courgette
Blinis zijn kleine dikke pannenkoekjes.

Voor 6 kinderen

3 courgettes
2 lookteentjes, fijngehakt
150 g bloem
3 eieren
20 cl melk
2 eetlepels peterselie, fijngesnipperd
1 eetlepel bieslook, fijngesnipperd
1 eetlepel olie
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°C.
Rasp de courgettes met schil en al heel fijn boven een keukenhanddoek. Vouw de handdoek samen en druk goed op de geraspte courgettes om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
Meng in een kom de bloem, eieren en melk. Voeg er de courgettes, het fijngehakte lookteentje en de fijngesnipperde peterselie en bieslook aan toe. Kruid met peper en zout.
Verhit wat olie in een koekenpan. Vorm kleine cirkeltjes met het beslag in de pan en bak ze 3 minuten aan elke kant tot ze goudgeel zijn.
Leg de blinis in de warme oven en laat ze nog 5 minuten verwarmen zodat ze ook aan de binnenzijde gegaard zijn.
Serveer ze bij voorkeur met zure room of opgeklopte room.

Flandria tomatensorbet
Voor 16 bolletjes

110 g suiker
1400 g rijpe tomaten, bij voorkeur Kumato of een andere zoete soort
6 eetlepels basilicumblaadjes, fijngesneden

Breng de suiker samen met 11 cl water aan de kook. Neem de pan van het vuur en zet hem in een bad met ijskoud water. Roer het mengsel zo’n 8 tot 10 minuten of tot het afgekoeld is.
Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Pureer de tomaten in kleine hoeveelheden in de mixer. Wrijf de puree door een zeef in een kom.
Meng de siroop, de tomatenpuree en de fijngesnipperde basilicum. Draai het mengsel af in de ijsmachine of zet het in 3 uur in de diepvriezer en roer om het half uur met een vork om te voorkomen dat er zich al te grote ijskristallen vormen.

Snelle tomatensorbet met mango en komkommer
Voor 10 bolletjes

½ mango, geschild en ontpit
4 tomaten, gepeld, zonder zaadjes
1 stuk komkommer 5 cm dik, geschild
250 g vanilleroomijs
2 koffielepels cacaopoeder

Snijd de mango, tomaten en komkommer in stukjes en mix ze tot puree in de mixer.
Lepel de puree onder de roomijs en roer tot het mengsel zacht is. Voeg er het cacaopoeder aan toe en serveer.

 

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1890

Bron: Flandria