Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/cactussen_hobby

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 17 oktober 2021

Cactussen verzamelen als hobby. Hoe begint men eraan?

cactussen verzameling in de serreHoe ik Cactussen ben beginnen te verzamelen:
Hier ga ik proberen te vertellen hoe ik met mijn verzameling en hobby begonnen ben en later hoe ik het nu ongeveer doe.
Toen ik 26 jaar was kocht ik enkele planten in een groencenter. Niet alleen cactussen maar ook enkele vetplantjes.
Snel was mijn hartje verkocht aan die stekelige plantjes. Natuurlijk had ik er gekocht met reeds bloemen in het verschiet. Hier is het wel opletten geblazen. In veel tuincentra verkoopt men cactussen met namaak strobloemen die er meestal gewoon werden opgeplakt of ingeprikt.

Al snel ging ik op zoek naar meer plantjes. Overal waar het maar kon kocht ik cactussen.
Eerst het rekje onder de pergola dat binnen de kortste keren te klein was en al snel werd er een tweede rekje bij geplaatst. Om het effect van een serre na te bootsen ging ik rond de rekjes plexiglas plaatsen zodat de cactussen lekker warm stonden. Na het eerste jaar stonden beide rekjes uiteraard behoorlijk vol.
Daar cactussen in de winter niet buiten mogen blijven moest ik alles naar de zolder verhuizen, waar gelukkig een groot vensterraam in stond, zodat de plantjes toch nog licht kregen. Cactussen dient men namelijk in de winter droog en vorstvrij te bewaren.
Heel belangrijk is de cactussen vanaf eind september geen water meer te geven, zodat het grondmengsel goed droog is tegen dat het winterseizoen begint.
Overwinteren doen ze het best tussen 0°C en 5°C. en dat met een volledig droog grondmengsel.

Na de eerste winter was ik al snel op zoek naar een serre. Niet te groot dacht ik toen, want ik wou ook niet te veel cactussen. Wist ik toen dat het zo erg zou worden :-)
Al snel had ik er eentje gevonden, via een collega op het werk. Zij wist namelijk dat haar buurvrouw een serre had staan, die ze zeker weg zou doen. Ik nam contact met de dame die als voorwaarde wou dat ik de serre zelf demonteerde hetgeen zeker geen probleem was. Mijn vingers zijn misschien groener dan handig maar twee linkse handen heb ik nu ook weer niet.

Op een zonnige dag eind maart ging ik aan de slag. We haalden eerst al het glas uit de serre en plaatsen daarna eerst overal nummers op zodat we bij het opzetten van de serre alles terug op dezelfde plaats konden monteren. Daarna kwam het eerste probleem, al dat glas moest vervoerd worden zonder er teveel stuk te maken. Er zat niets anders op dan zoiets met een aanhangwagen te doen.
Thuis aangekomen waren er natuurlijk enkele ramen gesneuveld. Het volgende weekend konden we aan de slag om een betonnen boord te gieten, om de serre later op te plaatsen.
Het weekend erna begonnen we met de serre terug op te bouwen en de ruiten te wassen. Deze waren vrij groen doordat de serre onder dennenbomen had gestaan .
Eens de serre er stond begon ik tafels te maken en eind april gingen de eerste cactussen de serre in.
Nu konden we echt beginnen aan de verzameling. Er werden steeds meer cactussen gekocht. Via een buur kwam ik in contact met een cactusclub (Cactusweelde) waar ik me dan ook snel lid van maakte.

Mammillaria carretiiIn het begin kocht ik echt alles wat op een cactus leek. Na een tijdje ben ik dan meer de Mexicaanse cactussen gaan verzamelen. Vooral Mammillaria's genoten de voorkeur. In deze familie vindt men echt de makkelijkere planten, wat ideaal is voor een beginner.
Als men te snel naar de moeilijke cactussen gaat kan dit snel het einde betekenen van een hobby. Nu staan er al heel wat moeilijkere soorten in mijn collectie maar mijn liefde voor de Mexicaanse cactussen is gebleven.

Via de club was ik ook voor het eerst aan cactuszaadjes geraakt. Men had mij goed uitgelegd hoe ik het moest doen maar helaas alles ging de mist in. Mijn eerste zaaibeurt was een flop, een echte nuloperatie. Het tweede jaar lukte het al wat beter en nu heb ik de zaaitechniek -als je het zo kan noemen- goed in de vingers. Ieder jaar koop ik een deel zaadjes aan in cactuskringen gekende punten. Meestal eind januari begin ik er dan aan.

Om te beginnen ga ik mijn potgrond zeven zodat al de grove delen eruit verwijderd zijn. Als potgrond probeer ik altijd een grond te kopen waar het meeste compost in aanwezig is. Eenmaal de grond goed gezeefd is gaat hij enkele minuten de microgolf in. Dit dood al de bacteriën in de grond en voorkomt later algen- en schimmelvorming in de potjes. Eens de grond uit de microgolf komt laten we hem afkoelen en gaan we er steentjes en perliet in mengen. Perliet is een vochthouder. In mijn zaaigrond doe ik minder steentjes dan als de planten reeds groter zijn.

Ik neem ongeveer 3 delen grond, 1 deel steentjes, 1 deel perliet. Dit alles gaan we goed mengen.

Dan gaan we de potjes wassen en steriliseren, dit eveneens om algen en schimmels te voorkomen. Eens dit gedaan is kunnen we beginnen met het zaaien. We vullen het potje tot een halve centimeter van de rand met het klaargemaakte grondmengsel en drukken dit lichtjes aan. Nu kunnen we de cactuszaadjes uitstrooien op het grondmengsel en terug lichtjes aandrukken.

Terwijl we al de potjes en zaadjes aan het verwerken zijn, laten we al het regenwater goed doorkoken, zodat het nog lauw aanvoelt wanneer we klaar zijn met zaaien. Als al de potjes klaar zijn zet men ze allemaal in een schaal waar we ze het lauwe regenwater goed laten optrekken. Nooit langs boven nat maken. We laten de potjes in het water staan tot ze goed doordrongen zijn met het water. We moeten duidelijk zien dat de grond tot boven volledig nat is.
mini serre met thermostaatNu gaan de potjes in de verwarmde miniserre (propagator). Deze miniserre heeft een thermostaat die men op verschillende uren en temperatuurstanden kan regelen.
In de dag warm ik de miniserre tot 25°C en 's nachts laat ik ze afkoelen tot 18°C dit om zelf de kleine cactussen als ze ontkiemen onmiddellijk een klein beetje af te harden. Door de zeer vochtige potjes die we in de miniserre hebben geplaatst krijgen we binnenin een zeer vochtige ruimte. Het water verdampt en loopt langs het deksel terug naar beneden, zodat het water steeds rond circuleert in de miniserre. Eens alles in de propagator geplaatst is zet ik deze onder twee aquarium-lampen in mijn serre om zoveel mogelijk bij te lichten. Deze lampen branden ongeveer 16 uur per dag. Reeds na enkele dagen komen de eerste zaadjes tot ontkieming. De meeste zaadjes moeten na drie weken wel ontkiemd zijn. Men moet na enkele weken wel regelmatig kijken dat de potjes niet uitdrogen. Regelmatig dient men wat lauw regenwater toe te voegen. (altijd eerst koken)
Na twee maanden begin ik de zaailingen meer en meer te luchten en na zes maanden gaat het deksel er volledig af en kunnen we ze voor de eerste keer verspenen. Eenmaal de zaailingen de eerste keer verspeend zijn, plaats ik ze terug voor een tweetal weken in de miniserre.
Daarna gaan ze op een schaduwrijke plaats in de serre, want deze jonge cactussen verdragen helemaal de zon nog niet.
En dan blijft het steeds uitkijken welke zullen overleven en het jaar nadien weer verpot kunnen worden.

 

#486

Auteur: Luc