Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/cactus_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 14 juli 2020

Cactus als kamerplant - woonplant van de maand juni


Altijd al een stoere levensgezel gezocht die tegen een stootje kan? Die z’n mannetje staat? Een rots in de branding ongeacht de omstandigheden? De Woonplant van de maand juni biedt het je gegarandeerd. De Cactus oogt misschien wat moeilijk benaderbaar, maar is het ijs gebroken, dan staat hij onvoorwaardelijk voor je klaar.

De Cactus is een echte overlevingskunstenaar. Het zijn zogenaamde succulenten: planten die de eigenschap beheersen om grote hoeveelheden water op te nemen in hun plantenlichaam en wortels en die daar ook op te slaan. Op deze manier kunnen ze extreem lange perioden zonder water doorstaan. Ook de doornen hebben wat dat betreft een functie: ze kunnen dauw absorberen en zo zorgen voor extra vocht.

Sterke jongen
De meeste Cactussen komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze komen daar voor in woestijnen en steppen, maar ook op hooggelegen berghellingen, in oerwouden en zelfs tropische regenwouden. Hij is hoe dan ook een meester in het zich aanpassen aan de levensomstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd. De temperatuurverschillen in sommige gebieden waar hij voorkomt kunnen wel oplopen tot 50 graden (dag-nacht) en zelfs 100 graden (zomer-winter). Sterke jongen die daar tegen kan. De Cactus kan het.

Jarenlange trouw
De Cactus staat dus als geen ander zijn mannetje. En met alle liefde van de wereld is hij ook jouw steun en toeverlaat. Het enige dat hij in ruil daarvoor vraagt, is dat je hem met beleid water geeft. In de zogenaamde rustperiode (november – maart) helemaal geen, of zeer weinig water. Vanaf maart benevelen met een plantenspuit en in de zomerperiode of wanneer er bloemknoppen verschijnen, langzaam wat meer water geven. Bij twijfel geldt: geen water geven. Anders dreigt namelijk rottingsgevaar van de wortels en daar is de Cactus zeer gevoelig voor. Jarenlange trouw zal je beloning zijn.

Woonplant van de maand
De Cactus staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juni.‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

#3463

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl