Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/buxusmot_of_buxusrups_in_uw_regio


https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 22 mei 2022

Buxusmot in uw regio? Bekijk het hier.

Sinds enkele weken worden er terug massaal buxusmotrupsen waargenomen. Buxus tref je in zeer veel tuinen aan waar ze dienst doen als wintergroene haag of als blok om structuur te brengen in de tuin. Je kan ze ook aantreffen als decoratieve buxusbol, -kegel, -spiraal of een mooi in vorm gesnoeide buxusfiguur.

Buxusrups: probleemstelling

Echter zit er sinds een paar jaar letterlijk de mot in. Het is geen mot van een inheemse nachtvlinder, maar het is er eentje van Aziatische origine die door import van planten vanuit het land van herkomst is meegekomen naar Europa. Spijtig is buxus in alle soorten, maten en vormen het hoofdvoedsel voor de buxusrupsen, die hier in Europa geen natuurlijke vijanden kennen. Daardoor floreert de buxusrups hier buitengewoon goed en wordt hun verspreidingsgebied jaarlijks groter.

buxusrups en buxusmot herkennen

Van zodra de eitjes uitkomen, beginnen de buxusrupsen de buxusplanten kaal te eten. De tuinliefhebber merkt het meestal op van zodra er kale plekken in een buxushaag of buxusbol verschijnen. Om kaalvraat te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmottenrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

Hoe bestrijden?

Je kan de rupsen op drie manieren aanpakken. Je kan ze manueel wegplukken, biologisch bestrijden of we gaan de chemische toer op en behandelen onze buksboompjes met een systemisch insecticide. 

Voor één keer ben ik op heden te vinden voor een korte en krachtige bestrijding met systemische insecticiden zoals For-insect of Multisect. Het middel wordt in de sapstroom van de plant opgenomen en blijft zo'n 3 à 4 weken werkzaam waardoor je heel wat, zoniet alle, vretende rupsen treft. Andere nuttige insecten blijven gespaard want geen ander levend wezen...denkt eraan om buxus te eten!

Wil je biologisch bestrijden met een contactmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen dan dien je elke rups effectief te raken met het middel. Een drukspuit met blaasfunctie is hier aangeraden. Natuurlijk is het zo dat ook nuttige insecten kunnen worden geraakt dus is een toepassing bij valavond, wanneer de nuttige insecten minder actief zijn, de betere keuze. Bovendien blijft de haag dan langer vochtig en het product dus langer werkzaam...na 48 uur vind je van pyrethrum niets meer terug.

 

Meldingen van buxusrupsen

We hebben de gemeenten waarvan we meldingen ontvingen in 2016 op kaart gezet en hebben dit nogmaals herhaald met de meldingen van dit voorjaar. Zoals je merkt is de buxusmot momenteel vooral actief in drie regio's in België en Nederland. Zoals je merkt is dat vanaf Gent over Antwerpen tot in Leuven en een tweede vanaf regio Genk over Maastricht tot in Venlo. De derde regio bevindt zich in Nederland van Rotterdam tot 's Hertogenbosch. Boven Den Haag, Utrecht, Nijmegen heeft men merkbaar minder kans om de buxusrups aan te treffen.

Verspreiding buxusrups 2016

 Verspreiding buxusrups 2016

Verspreiding buxusrups 2017

Verspreiding buxusrups 2017

#5347Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon