Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/buxus_snoeien_buxushaag_scheren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 22 oktober 2021

Buxus snoeien: werkwijze, tijdstip, tips, snoeigereedschap, info

Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips

Volgens een eerder uitgevoerde enquête van www.tuinadvies.be bij ± 2400 tuinliefhebbers tref je in ruim 80 % van de tuinen wel ergens buxus aan.
Het is dan ook een plant met verschillende goede eigenschappen. Wellicht de belangrijkste troef van de buxus is dat de plant wintergroen blijft. Deze zeer compacte, gesloten en donkergroene buxushagen zijn dan weer ideaal voor het afboorden van bloemborders. Door het aanplanten van buxushaagjes verkrijg je het hele jaar door bladhoudende structuren in de tuin. Je kunt uiteraard ook dergelijke structuren in de tuin aanbrengen met groenblijvende liguster of met lonicera, maar die moet je dan wel veel vaker snoeien aangezien deze veel sneller groeien dan de geliefde buxus. Buxus groeit niet zo snel en is daardoor de ideale plant voor laagblijvende haagjes en voor het vormen van figuren, bollen, kegels en spiralen.


Buxusmassief

Voor het verkrijgen van nette en strakke haagjes dien je de buxus toch minstens twee keren per jaar te snoeien. Buxus verdraagt het snoeien zeer goed en vormt op de oude takken nieuwe zijscheuten. Als je buxus meermaals snoeit wordt deze voller, steviger en mooier doordat de afgesnoeide twijgen gaan vertakken.
Snoei je slechts één keer dan bekom je een losse, minder stevige plant die in de winter de sneeuwlaag niet kan dragen waardoor er takken uit de buxusbol of -haag kunnen afbreken.

Vanaf eind mei tot eind juni is het ideale moment om jouw buxussen te snoeien. De tweede scheerbeurt kan dan best volgen vanaf half augustus tot halfweg september. In elk geval ruimschoots vooraleer de winter zijn intrede doet, zodat de buxus zich nog voldoende kan herstellen. Daarenboven krijgen de nieuwe scheutjes die na deze laatste snoeibeurt worden gevormd de tijd om zich voldoende te verhouten vooraleer het begint te vriezen. Kruidachtige jonge takjes zullen bij de eerste vorst bevriezen wat geen fraai winterzicht biedt.

Voor het snoeien van buxus wacht je het best op een bewolkte dag om verbrandingsverschijnselen te voorkomen. Na het snoeien van jouw buxushaag hebben de takjes en de bladeren open wondjes waarlangs bij warm weer veel water kan verdampen. De bovenste bladeren drogen dan uit en kleuren geelbruin en verdorren wat de buxus een stuk minder mooi maakt. Aangezien buxus niet zo snel groeit zal het een heel tijdje duren vooraleer de haag terug mooi is.


Schadebeeld (=bladverbranding) aan de buxushaag na het snoeien bij een fel brandende zon.
De beschadigde bladeren zullen na enkele weken afvallen waardoor je na enige tijd op een haag met kale toppen kijkt. Het oogt niet mooi, maar voor de buxus zelf kan het geen kwaad en na enkele weken zullen nieuwe frisgroene scheutjes en bladeren te voorschijn komen.

Om de snijwondes zo gaaf mogelijk te maken gebruik je best een goed geslepen manuele heggenschaar. Het spreekt voor zich dat de wondjes bij gebruik van een elektrische of motorhaagschaar grover zullen zijn. Dit kun je een beetje vergelijken als het afrijden van gras met een messenkooimaaier die het gras afsnijdt tov een cirkelmaaier die het gras afslaat. Toch zullen vakmensen die het tuinonderhoud doen meestal een motorhaagschaar hanteren voor het scheren van buxushagen. Buxusmassieven en -hagen kun je niet alleen veel sneller scheren met een motorhaagschaar, maar het is ook handiger om er een rechte lijn mee aan te houden.  Echter hanteren sommigen onder hen dan een haagschaar die ze enkel voor het scheren van buxus zodat die altijd heel scherp is. Het spreekt voor zich dat haagscharen die al veel dienst hebben gedaan voor het scheren van grovere hagen zoals Aucuba, Taxus, Prunus laurocerasus (laurierkers),... niet meer zo scherpe messen bezitten en dan ook grovere snoeiwonden maken.


manuele haagschaar

Voor het scheren spuit je de buxus eerst nat zodat de schaar nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.
Indien de zon de dagen na het scheren toch vrij hevig en fel is dan kun je alsnog de buxus afdekken met een vliesdoek.
Lange hagen kun je best scheren met een elektrische of een motorhaagschaar die goed gezet is (scherp). Dit levert een zeer mooi en strak resultaat op.

Als snoeigereedschap kun je naast de manuele heggenschaar gebruik maken van een elektrische of een motorhaagschaar of een speciale buxusschaar (schapenscheerschaar). Om buxusvormen te snoeien kun je ook gebruik maken van een snoeischaar of een gewone schaar zolang deze maar goed scherp zijn zodat je gave snoeivlakken bekomt.

Buxusschaar -
Buxusschaar: voor het fijne snoeiwerk en voor buxusvormen is deze schaar onovertroffen.

Buxusvormen worden vaak tot drie maal per jaar geschoren om de structuur van de vorm goed te laten zien. Hierbij snoei je voor de eerste keer begin mei, de tweede keer eind juli en de derde keer begin september.

Latijnse naam : Buxus sempervirens
Nederlandse naam : Palmboompje / boordpalm / buxus


Buxusbollen op het veld van een buxuskwekerij

Familie : Buxaceae
Bladkleur : Groen, Bont / gevlekt / gestreept
Wintergroen : Bladhoudend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon tot halfschaduw
Soort gewas : Heester
PH bodem : Kalkminnend
Speciale kenmerken : Haagplant, giftig

 

#1518

Auteur: Kurt Vossaert