Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bruguiera_mangrove_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 februari 2020

Bruguiera sexangula als tropische kamerplant die houdt van natte voeten en veel zon

Bruguiera sexangula

Van origine is Bruguiera sexangula een flink uit de kluiten gewassen mangroveplant uit Zuidoost-Azië, maar sinds kort is deze “getemd” tot huiskamerformaat. Het resultaat mag er zijn: het gaat om een elegante, hoog opgaande plant die solitair of groepsgewijs in een modern interieur niet misstaat.

Opvallend is de verdikte, min of meer flesvormige stam, met daarop een toefje spitse, frisgroene blaadjes. De plant wordt verhandeld met drie stengels, wat een mini-mangrove met een stijlvol silhouet oplevert. Alleen het getijde moet er zelf bij worden gefantaseerd.

Mangroves zijn beschermde kustgebieden met een unieke planten- en dierenwereld in de tropen van Afrika tot Australië. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Bruguiera veel zon en natte voeten op prijs stelt. Bijzonder detail is dat de zaden van de Bruguiera “levendbarend” zijn. Dit houdt in dat het zaad al aan de boom ontkiemt en eigenlijk als jong boompje van de ouderplant afvalt.

Naast Bruguiera sexangula wordt op veiling FloraHolland de vrijwel identieke Bruguiea gymnorhiza verhandeld. Beide soorten worden 40 tot 50 cm hoog. Ze worden verhandeld in potmaat 8,5 cm (B. sexangula), 9 en 10,5 cm (B. gymnorhiza).

#2030

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl