Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/broccoli_vermindert_risico_op_kanker

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 15 juli 2020

Broccoli vermindert risico op kanker

gezonde broccoli risico op kanker

Uit onderzoek aan de universiteit van Wageningen blijkt dat het snijden van koolsoorten als bloemkool en broccoli (maar ook witte en rode kool), de aanmaak van gezondheidsbeschermende stoffen blijkt te bevorderen.
Het gaat specifiek om de stof 'glucosinolaat'.

Volgens dit onderzoek zou het gehalte aan glucosinolaat na het snijden tot reepjes of roosjes na een dag reeds sterk toenemen.
Na twee dagen is bij sommige koolsoorten de aanvankelijke hoeveelheid verdubbeld.
Wetenschappers gaan ervan uit dat het versnijden van de groente door de plant als een aanval van insectenvraat wordt beschouwd, waardoor een verdedigingsmechanisme optreedt.

Glucosinolaat vermindert het risico op kanker

Of hoe delen niet vermindert maar 'meer' oplevert...

Nu is glucosinolaat een belangrijke stof in de Brassica-gewassen want epidemiologische studies hebben aangetoond dat deze stof de gezondheid bevordert, zeker wat betreft het verminderen van het risico op kanker. Dat bleek o.a. uit het werk van een Duits wetenschapper die hiervoor de European Alpro Foundation Award for Masters 2009 kreeg.

Ander belangrijk onderzoek toont dan weer aan dat bloemkool en broccoli veel van hun antikanker-eigenschappen verliezen wanneer ze (te lang) gekookt worden.
Als de groenten dertig minuten gekookt worden verliest broccoli zo'n 77%, spruitjes 58%, bloemkool 75% en groene kool 65% van deze gezonde eigenschappen.
Heel veel van stoffen worden verloren via het kookvocht. Bij stomen of bereiding in de wok bleef dit ongunstig effect achterwege.

Conclusie: profiteer ten volle van de goede eigenschappen van broccoli en bloemkool. Versnijd de groente en vermijd langdurig koken!

nieuwe soort broccoli

Soorten broccoli met verhoogte concentraties glucosiolaat

In Groot-Brittanië is men verder gaan zoeken naar broccoli met verhoogte gehaltes aan sulforafaan glucosinolaat. De onderzoekers in het IFR (instituut voor voedingsonderzoek) en JIC (eveneens een Brits onderzoekscentrum op gebied van plantkunde en microbiologie) hebben een broccoliesoort ontwikkeld met hogere concentraties glucosinolaat (tot 2 en zelfs 3 keer hogere waarden dan gewone broccoli). Deze soort kreeg de naam "Benforte" mee.
Aangezien deze stof een positief effect geeft op sommige kankers en hart-en vaatziekten is deze ontwikkeling bijzonder gunstig te noemen. De werkzame stof komt in de bloedbanen terecht waar ze ontstekingen remt en het ongecontroleerd delen van cellen kan tegenhouden (wat kan leiden tot sommige vormen van kanker).
In Groot-Brittanië zijn deze broccolis sinds oktober dit jaar in de handel te verkrijgen. Vanaf volgend jaar wordt het ook in ons land geïntroduceerd.

#3195

Bron: Flandria