Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/brandnetels_tuin_brandnetelsoep

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Brandnetels kunnen vervelend onkruid zijn, maar ze zijn ook zeer gezond

 

Brandnetel (Urtica dioica)

brandnetels in de tuin kunnen een vervelend onkruid zijn, maar ze zijn ook gezond

Brandnetels prikken, overwoekeren je tuinperkjes, zijn niet heel mooi, dragen geen prachtige bloemen. En als je ze in je tuin hebt, heb je keiveel last om ze er opnieuw uit te krijgen. Wedden dat het nog nooit bij je is opgekomen brandnetels te zaaien of te planten? Maar helaas voor de brandnetel: onbekend is onbemind, want hij is voor bijna alles goed.

Brandnetels:

  • zuiveren je lichaam

  • zorgen voor aanmaak van rode bloedlichaampjes

  • zorgen voor kalk- en ijzeropname

  • helpen reuma en jicht voorkomen.

Brandnetel zuivert je lichaam, daar kan je zeker van zijn. Brandnetel stimuleert de nieren. Die moeten de vuile troep (stofwisselingsslakken) opruimen. Dat doen ze door meer urine te vormen. Die is in het begin van een brandnetelkuur donkerder van kleur en ruikt sterker.
Van brandnetels kan je thee en soep maken. En je kan gedroogde brandnetelblaadjes op je gerechten strooien.
Maar één ding mag je zeker niet doen: overdrijven. Dan zou je een nierkoliek kunnen krijgen. Je nieren willen de boel wel schoonmaken, maar ze willen niet heel de rotzooi in één keer op hun dak krijgen. Hoe zou je zelf zijn.

brandnetelsoep en andere gerechten met brandnetels

Brandnetel gaat bij mij in de cake, de soep, onder de aardappels, in de thee. En als borrelhap in een krokant korstje spant de brandnetel in mijn keuken de kroon.

Brandnetel houdt van volle zon tot halfschaduw. Hij groeit een beetje overal maar houdt het meest van rijke, lemige grond. Dan wordt hij ongeveer 1 m hoog. De brandnetel is winterhard en verdraagt zelfs een temperatuur van -20°C.

Dus van nu af aan kijk je best met heel wat respect naar deze prikkelende tovenaar.

#2002

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be