menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 24 april 2024

Brandnetel als reiniger voor jezelf en voor de tuin

Iedereen kent de brandnetel en het branderig gevoel dat je krijgt als je er tegen aan loopt. Een gevoel dat ontstaat doordat de haartjes van de plant in de huid blijven steken en op die manier het mierenzuur die ze bevatten, injecteren. De blaren die vervolgens ontstaan kunnen flink wat jeuk veroorzaken. Het is dan misschien ook vreemd te horen dat deze plant heilzame krachten heeft op heel wat vlakken. Geen onkruid dus maar een bijzondere plant waar je heel wat voordelen kunt uithalen voor jezelf en voor jouw tuin!

Brandnetels plukken

Geneeskrachtige werking

De brandnetel werd reeds door de Griekse geneesheer Hippocrates geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant werd toen reeds gebruikt om pijn veroorzaakt door reuma en artritis te verlichten maar ook omwille van zijn vocht-afdrijvende werking en voedende eigenschappen.
Daarnaast hebben brandnetels nog tal van andere voordelen. Ze barsten van bouwstoffen die ons lichaam helpen te herstellen tijdens een slepende ziekte en hebben een reinigende werking voor ons lichaam. Een brandnetelkuur in het voorjaar geeft ons opnieuw energie om ten volle van de zomer te kunnen genieten! Ze bevatten heel wat vitaminen en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium, mangaan, vitamine A, B, C, E en K maar ook heel wat chlorofyl. Ze hebben de kracht om ons bloed te zuiveren, ze helpen bij bloedarmoede, huidproblemen zoals acne, netelroos en psoriasis en stimuleren de darmen, nieren en de galblaas.
Raadpleeg wel altijd jouw arts bij het gebruik van brandnetels tegen bepaalde aandoeningen.

Ecologische waarde

Ook in de tuin kunnen brandnetels wonderen verrichten. Brandnetelgier wordt gebruikt bij de bestrijding van bladluizen en andere schadelijke insecten zoals wortelvlieg. Het product kan verkregen worden door brandnetels ongeveer 10 dagen onder water te zetten. Door het gistingsproces wordt het organisch materiaal afgebroken en geeft het zijn voedingsstoffen, zoals stikstof af. De vloeistof die overblijft is brandnetelgier, die in verdunde vorm ook als meststof kan worden gebruikt. Vooral snelgroeiende en veeleisende groenten zoals tomaten, kolen en prei hebben hier baat bij, maar ook eenjarige bloemen, vaste planten, rozen en bessenstruiken.
Het nadeel van dit goedje is dat het behoorlijk stinkt. Brandnetelgier kun je kant-en-klaar verkrijgen in de handel maar je kan het ook eenvoudig zelf maken. Ideaal voor een biologische tuin!

Maak zelf brandnetelgier

Maak je eigen brandnetelgier

  • Meng 10 liter water met ongeveer 1 kg brandnetels in een ton en dek het mengsel goed af.
  • Je kan de brandnetels eventueel in een jute zak doen zodat je ze achteraf makkelijk kunt verwijderen.
  • Laat de brandnetels een 10 tal dagen staan maar roer dagelijks.
  • Gebruik je het als meststof, giet het dan aan de voet van de plant.
  • Wil je het als bestrijdingsmiddel gebruiken dan vernevel je het op de bladeren.

Brandnetels als waardplant

Brandnetel als waardplant voor vlindersVlinders hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken om te overleven. Het is daarom goed om brandnetels in jouw tuin te laten staan of daarvoor een hoekje in jouw tuin te creëren. Vlinders gaan namelijk op zoek naar één bepaalde soort om hun eitjes op te leggen. Wanneer de rupsen uitkomen, vinden ze dan onmiddellijk hun favoriete hapje. Bij de dagpauwoog, atalanta en kleine vos is dit de brandnetel.

Weetjes:

  1. De bladeren van de brandnetel zijn heel voedzaam voor kippen en bevorderen de leg.
  2. Paarden, koeien en geiten zijn dol op gedroogde brandnetels.
  3. Het sap van hondsdraf, weegbree of zuring kan helpen om het branderig gevoel bij het netelen te verzachten. Deze planten groeien meestal in de buurt van de brandnetel zodat je niet ver hoeft te zoeken.
  4. Brandnetels zijn zeer goed voor het haar en geven een mooie glans, verminderen schilfertjes en versterken de haarwortel.
  5. Je kan er lekkere soep en thee van maken en zijn heerlijk in een frisse salade.

Tip voor het plukken: pluk geen brandnetels langs de kant van de weg of weide waar er wordt gesproeid en neem bij voorkeur de jonge scheutjes. Deze hebben weinig prikkelende haartjes. Beweeg bij het plukken jouw hand van onder naar boven, zo heb je minder last van het prikken.

#5117Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon