Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/boom_kerstboom


https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 21 mei 2022

Tips om de kerstboom te verzorgen

Tips om de kerstboom te verzorgen.

In een vorig artikel hebben we het reeds gehad over de soorten kerstbomen die men zich in de handel kan aanschaffen. zie: soorten kerstbomen en hun eigenschappen

Nu we een kerstboom hebben gekozen zullen we deze ook optimaal moeten verzorgen willen we het naaldverlies beperken. Volgende onderhoudstips zijn ook belangrijk om na de kerstperiode, de slagingskansen bij het uitplanten in de tuin te vergroten.

Verzorging:

 • acclimatiseren:
  In de kerstperiode kan het goed vriezen. Indien de uitgekozen kerstboom vers van het veld komt of op een buitenplaats werd verkocht, dan is het aan te raden om deze boom bij koud weer geleidelijk aan te acclimatiseren. We zetten de kerstboom eerst een dagje in een koele berging of garage om hem te laten wennen aan de warmere temperatuur. Daarna mag hij naar zijn definitieve nog warmere plaats verhuizen.
   
 • standplaats
  Let erop dat de kerstboom niet te dicht bij de verwarming of gloeilampen staat. Dit versnelt de verdamping van de boom die in de winter in rust is, waardoor uitdroging en het uitvallen van naalden op gang komt.
  In de buurt van een verwarming staan is trouwens ook af te raden voor het mogelijke brandgevaar dat dit met zich mee brengt.

  Plaats de boom op een lichte plaats zonder dat er directe zonnestralen kunnen op schijnen.

  Om uitdroging te voorkomen zetten we de kerstboom ook steeds uit de tocht. Een plaats naast een deur die 20 keer per dag open en dicht gaat is dus af te raden.

  Probeer de luchtvochtigheid van de kamer voldoende hoog te houden, want droge lucht zal er voor zorgen dat er sneller naaldverlies is.
   
 • water geven
  Als de kerstboom is opgepot dan mag deze afhankelijk van zijn grootte onmiddellijk enkele liters water krijgen.
  In de periode dat de boom binnenskamers staat krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water.


 

 • potkeuze
  De pot moet voldoende groot zijn. Rondom de potkluit is er dus nog voldoende plaats over om grond aan te brengen. De pot moet onderaan voorzien zijn van gaten zodat het teveel aan water in een onderzetteil kan worden opgevangen.
   
 • piek/top
  Is de kerstboom toch groter dan gedacht en kan hij niet onder het plafond? Dan zit er niets anders op dan de top er uit te halen. Dit kan maar indien u hem later buiten uitplant, let er dan wel op dat de plant het jaar erop meerdere nieuwe toppen zal aanmaken. Meerdere pieken zorgen ervoor dat de boom uit zijn vorm groeit en dus kun je er beter uitknippen en enkel de beste laten staan.
   
 • naaldverlies
  Iedereen kent wel één of meerdere trucs om het verliezen van de naalden te beperken. Weet wel dat kerstbomen geen naalden heeft die ouder zijn dan 3 jaar. De kerstboom laat dan ook steeds geleidelijk aan een beetje naalden vallen.

Behouden en uitplanten:

Indien u voorgaande verzorgingstips goed hebt kunnen uitvoeren heeft u veel kans dat de kerstboom terug naar buiten in de tuin kan worden uitgeplant.
Na de kerstperiode kan het nog steeds goed vriezen. Daarom zullen we bij koud weer de boom terug geleidelijk aan moeten afharden tegen de koude. Plaats de kerstboom dus eerst weer enkele dagen in een koelere, lichte ruimte vooraleer we hem naar buiten brengen. Breng de boom als het niet vriest met pot en al naar de plantplaats. Probeer zoveel mogelijk grond aan de wortels te behouden. Het zijn namelijk de fijne haarwortels (niet met het blote oog te zien) die zorgen voor de wateropname. Indien de grond rondom de dikkere hoofdwortels afbrokkelt dan breken deze belangrijke haarwortels mee af. Kun je de plant uitplanten zonder grondafbrokkeling dan zal deze boom veel meer kans maken van te overleven.
Om de kerstboom goed te laten aanslaan kan men ook nog wat compost of potgrond in de plantput mengen.


Indien al deze bovenstaande verzorgings- en uitplanttips worden opgevolgd, dan kunt u de komende jaren van een mooie wintergroene spar in de tuin genieten.

Veel succes.
Alvast een prettige kerst toegewenst.

 

#241Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon