Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bomen_acer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Japanse esdoorn of Acer palmatum: een prachtige boom in vele bladvormen en kleurenEsdoorns komen we overal tegen, in bossen, parken en tuinen. Het zijn meestal grote, prachtige bomen met een dicht bladerdak dat in het najaar schitterend rood, geel of oranje kleurt.

botanische benaming: Acer palmatum
Engels: Japanese maple
Frans: Érable du Japon
Duits: Fächer-Ahorn, Japanischer Ahorn

Aceraceae - esdoornfamilie

Herkomst
Esdoorns zijn als grote bomen inheems in Europa en Noord-Amerika, als langzaam groeiende heesters of kleine bomen in Oost-Azië.

Plantkenmerken
De Japanse esdoorns zijn langzaam groeiende struiken of kleine meerstammige bomen. Acer palmatum kan met zijn waaiervormige kroon 10 m hoog worden, terwijl Acer palmatum ‘Crimson Queen ‘slecht 3 m bereikt. Schors en takken zijn grijs tot grijsbruin en glad. De bladeren zijn gelobd, soms diep ingesneden, in het najaar oranjerood of paarsrood. Van sommige soorten zijn de bladeren paarsrood en blijven dat de hele zomer. Zij kleuren in de herfst felrood.

De bloemen zijn hangende, gesteelde, paarsrode tuilen, die in april/mei verschijnen.

De vruchten zijn gevleugelde noten.

Soorten
Er bestaan ca. 200 soorten esdoorns. In Japan groeien meer dan 20 soorten in het wild. Er zijn grote bomen bij, maar ook kleine, zelfs heel kleine die als bonsai in potten en schalen gekweekt worden. Ze zijn in Japan bekend als Yatsubusa (dwerg) esdoorns.

Van de vele soorten Japanse Esdoorns  noem ik hier de algemeen bekende cultivars:

Van Acer palmatum zijn er 250 cultivars bekend.
‘Atropurpureum’ heeft  purperrode
‘Aureum’ gele tot geelgroene bladeren.
De bladeren van ‘Chishio improved’ zijn karmozijnrood.
Er is ook een bontbladige cultivar, de ‘Orido-nishiki’.
‘Trompetenburg’ heeft glanzend purperrood
de ‘Ukigumo’ groene, witte en gespikkeld blad.

Van Acerjaponicum is de meest bekende ‘Aconitifolium’ met grote, zeer diep ingesneden bladeren, die in het najaar donkerrood tot oranjerood verkleuren.

Tot  Acer shirasawanum hoort de ‘Aureum’. De bladeren zijn in de volle zon goudgeel, in de schaduw zacht groengeel.
 

Grondsoort
Deze Japanse cultivars groeien het beste op goed doorlatende, humusrijke grond die gerust vrij zuur mag zijn( pH van 4,5 tot 6). Dus een venige grond is uitermate geschikt.

 

Planten


De beste planttijd is oktober/november of maart/april. Tegenwoordig worden deze kleine esdoorns in tuincentra meestal in potten aangeboden. Bij het planten is het belangrijk dat u de wortelkluit los maakt zodat de wortels van het boompje in goed contact met de nieuwe grond kunnen komen.
 

Snoeien
Bij esdoorns komt de sappenstroom vrij vroeg in het jaar op gang. Daarom moeten zij voor januari gesnoeid worden.

 

Ziekten en plagen
Er komen wel eens bladluizen voor. Sommige soorten hebben te lijden onder de zogenaamde verwelkingziekte, maar dit is zeldzaam en heeft meestal te maken met slecht doorlatende gronden.

#62

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl