Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bollen_voor_het_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 13 mei 2021

Bollen voor het voorjaar
Een bol zit vol beloftes. Aan de buitenkant kun je het niet zien, maar alles zit er in wat nodig is, om in het voorjaar een mooie bloem te laten ontspruiten. De voorjaarsbloeiende bollen planten we in het najaar. Door verschillende soorten bollen te planten, maak je het voorjaar extra boeiend en extra vroeg fleurig.
Laten we dit jaar ook eens kiezen voor de iets minder bekende soorten.

In maart kun je al genieten van de vroege bloei van Iris danfordiae, gele bloemetjes die niet meer dan 10 centimeter hoog worden. De bloemen zijn fraai gevormd. Mooi bij opkomende elfenbloemen (Epimedium).

Corydalis solida heet ook ‘vogeltje op de kruk’ en ‘helmbloem’. Oordeel zelf welke naam het beste past bij dit lilaroze bloemetje. Het blad is groen met een blauwe zweem en mooi van vorm, wat bij bollen niet vaak het geval is. Deze Corydalis bloeit in maart/april en is heel geschikt voor verwildering.In april bloeit Chionodoxa forbesii ‘Pink Giant’ met zachtroze bloemen die een wit hartje hebben. Het is een laagblijvend bloemetje met haar 15 centimeter. Chionodoxa heet ook wel ‘sneeuwroem’ en kan in zon en schaduw staan. Het is een bolletje dat zich uitzaait.

 

Onder de naam Fritillaria vallen zeer uiteenlopende bolgewassen. Groot en heel opvallend is Fritillaria imperalis ofwel de keizerskroon. De vorm ‘Garland Star’ is oranje als een zwemvest en trekt net zozeer de aandacht. Dat vraagt om een uitgekiende plaats, niet te dicht bij planten die ook nog een beetje aandacht zouden willen. De bol bloeit in april/mei en de bloem komt mooi uit tussen fris groen loof van planten die later in het seizoen bloeien. De bol wil goed doorlatende grond en een warme zonnige plek. De geur van de keizerskroon zou muizen, mollen en ratten verjagen.

Fritillaria imperalis kan een hoogte van een meter bereiken. Veel kleiner blijft Fritillaria melaeagris, het kievitseitje. Deze blijft ergens tussen de 15 en 20 centimeter. Je zou niet zeggen dat het familie is, ook omdat de bloem in kleur en vorm geheel anders is. De bloeitijd is ook april/mei. Voordat de bloem zich opent, lijkt het wel op een ei van een kievit, vandaar de naam. Fritillaria meleagris heeft een heel fijne tekening. De witte vorm, Fritillaria meleagris ‘Alba’, bloeit met witte klokjes. Fritillaria meleagris wil graag een vochtig plaatsje op voedzame grond.

Jacqueline van der Kloet, die onder andere de beplantingsplannen voor de bollen van de floriade 2012 ontwierp, adviseert om bij het planten van de vollen te ‘strooien’: je plant niet op rijtjes of op vooraf bepaalde plaatsen maar je werpt ze met een zwaai in de richting van de plek waar je ze hebben wilt. De verdeling zal dan niet gelijkmatig zijn en zorgen voor een natuurlijk effect. Laten we lekker gaan zwaaien en komend voorjaar van het resultaat genieten!

 

 

#3664

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl